На 23 април 2018 да почерпят

Графа открадна Ягода в “Гласът на България” Младата изпълнителка за малко да отпадне, след като загуби дуела с най-добрата приятелка на Симона Загорова - Никол

Колата намира място и паркира без водач Тестват нови технологии на летището в Хамбург

Албена посреща туристите в обновени хотели Аквапаркът се разширява с уникална детска водна зона

Ванеса Атанасова: И мъже танцуват на пилон Пол денс няма нищо общо с нощните заведения и стриптийза, категорична е треньорката

Джим Кери минава в психарски режим “True Crimes” е сниман в Полша

Ердоган повдигна въпроса за евентуална размяна на двамата задържани в Турция гръцки войници за осемте турски, които получиха убежище в Гърция

Армията вади танкове и ракети на площада На Гергьовденския парад 1200 души ще набият крак на жълтите павета

Нападнаха две момчета в Западния парк в София

30 на сто по-евтини онлайн документи от кадастъра 2000 човека на ден чакат в администрациите на агенцията в цялата страна

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 23 април 2018

ZDF: “Химическата атака” в Сирия е била фалшива (ВИДЕО)

МВФ прие нови регламенти за по-системно оценяване на корупцията

Циганин блудствал с 4-годишната си племенница (обзор)

Пуснато е движението по новия обходен път за смолянското село Тикале Зам.-министър Йовев инспектира мястото

С 11% се е увеличил износът на България за полугодието

България е изнесла стоки на обща стойност 22.4 млрд. лв. за първото полугодие, което е ръст от 11% спрямо същия период на миналата година, съобщиха от НСИ. През юни 2015 г. общият износ възлиза на 4.0 млрд. лв. и се увеличава с 8.7% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари – юни 2015 г. в страната са внесени стоки общо на стойност 25.4 млрд. лв., или с 4.7% повече спрямо същия период на предходната година. През юни 2015 г. общият внос се увеличава с 5.8% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 4.4 млрд. лeвa.

Общото външнотърговско салдо за полугодието е отрицателно, като е на стойност 3 044.5 млн. лв. Това е с 1090.4 млн. лв. по-малко от салдото за първите шест месеца на 2014 година.

Износът на България за страните от Европейския съюз се е увеличил с 12.2% в периода януари – май и е достигнал 11.6 млрд. лева, сочат данните на НСИ. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Белгия и Франция, които формират 70.1% от експорта.

Вносът на България от ЕС през периода януари – май 2015 г. се увеличава с 8% и е на стойност 13.3 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

Външнотърговското салдо на България с ЕС за първите пет месеца на годината е отрицателно и е на стойност 1678.7 млн лева. При износа на страната за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите пет месеца на 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. най-голям ръст е отбелязан в секторите “Минерални горива, масла и подобни продукти” (38.8%) и “Необработени (сурови) материали, негодни за консумация” (27.3%). Спад се наблюдава в сектор “Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (15.4%).

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение е отчетено в секторите “Необработени (сурови) материали, негодни за консумация” (16.5%) и “Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (14.9%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор “Минерални горива, масла и подобни продукти” (30.9%).

Според данните на ЕС за първото полугодие износът на България за трети страни се увеличава с 8.8% спрямо същия период на 2014 г. и е в размер на 8.2 млрд. лeвa. Основни търговски партньори на страната са Турция, Китай, Сингапур, Сърбия, САЩ, Руската федерация и бившата югославска република Македония, които формират 55.4% от износа за трети страни.

Вносът на България от трети страни за първите шест месеца на 2015 г. намалява с 0.1% спрямо същия период на 2014 г. и е на стойност 9.4 млрд. лeвa. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.

Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода януари – юни 2015 г. е отрицателно и е на стойност 1127.7 млн. лeвa.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.