Арбанаси чака първия си голям паркинг

Архитектурният резерват Арбанаси, който се намира над Велико Търново, чака първия си голям паркинг. Проектът за обекта е дело на предприемач от старата столица и вече е внесен за одобрение в Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/.

Становище трябва да дадат от Регионалната екоинспекция. Инвеститорът се надява процедурите да протекат бързо и да не отнемат месеци, каквато обикновено е практиката.

Паркингът ще е за над 100 автомобили и автобуси. Ще бъде в близост до всички големи хотели и къщи за гости, както и до основните исторически забележителности. Таксите за престой няма да са по-различни от тези във Велико Търново, където за час се плаща по един лев. Предвидени са и отстъпки за по-дълъг престой.

Щом бъде построен, паркингът ще сложи край на задръстванията в архитектурния резерват. Често в летния сезон тесните улички в Арбанаси биват блокирани от паркирали автомобили и автобуси. Инвестиционно намерение за обществен платен паркинг има и Община Велико Търново, която разполага с 18 декара терен в покрайнините на селото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони