Учени от Австралия уловиха най-рядката птица (видео)

Орнитолози уловиха в Австралия нощен папагал, какъвто не е виждан, откакто е открит през 1845 година, съобщи в. “Дейли телеграф”.

Птицата се е смятала за изчезнала, докато учените не са успели да уловят такъв екземпляр и да му сложат пръстен след 18-месечно дебнене в австралийския щат Куинсланд. Орнитолозите са използвали капани с камери и са следвали записаните крясъци.

Учените са нарекли птицата, на която са поставили електронен пръстен, Педро, макар първоначалните ДНК изследвания да не са показали дали е женска или мъжка. Те са видели папагала за пръв път по Великден и след това още веднъж. Поставеният пръстен обаче изглежда е паднал. 

Мястото, където е хванат папагалът, се пази в тайна, за да не пострадат птиците от бракониери или невнимателни туристи.

Нощният папагал е признат за “Свещения Граал” на птиците, защото е сред най-редките видове в света и локализирането му е изключително трудно. Той сменя местоживеенето си и е активен през нощта. Открит е в Централна Австралия през 1845 г., но оттогава почти не е виждан.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.