Бургазлийки с онкологични заболявания изработват красиви сувенири

С много въображение и любов няколко жени от Бургас, страдащи от онкологични заболявания, създават красиви ръчно изработени сувенири. Пред камерата на ТВ7 те споделиха, че работата им помага да преодолеят болката и дори се чувстват щастливи.

Преди няколко месеца Цонка Тодорова и организацията й "Нарисувай ми усмивка" печелят първото място в конкурс за социално предприятие, който им носи сумата от 12 хил. лв. С нея наемат помещение и започват да изработват тениски, кукли и други сувенири. Наемат онкоболни жени от града.

„Ние сме нормални хора. Работим и можем да сме щастливи, да създаваме красиви неща и да помагаме на другите да повярват в това“, заяви Цонка Тодорова.
„Това ни кара да се чувстваме живи, да сме полезни, защото когато в един момент животът на човек се преобръща тотално, работата го връща към стария ритъм. Прекрасно е да имаш възможността да работиш. Много съм щастлива, че ние с това, което правим, се доказваме“, добавя Йорданка Кирязова.

В изработването на ръчните уникати се включват внучката на Цонка и нейна приятелка.

„Харесват ми нещата, които видях и казах на баба, че и аз искам да участвам“, споделя Валентина Христова.

Красивите изделия на социалното предприятие "Нарисувай ми усмивка" могат да бъдат закупени от малки павилиончета в центъра на Бургас.

Сумата, която е останала от спечеления конкурс, ще стигне да покрият разходите си едва за още един месец и от фондацията се тревожат къде ще предлагат стоката си през зимата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони