Избори и референдум на 25 октомври (обзор)

Изборите за местна власт и референдумът ще бъдат на 25 октомври 2015 година. Със свой указ държавният глава Росен Плевнелиев насрочи избори за общински съветници и за кметове, съобщиха вчера от администрацията на президента. За същата дата е насрочен националният референдум с въпрос: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

Балотажът за кметските места ще бъде проведен седмица по-късно - на 1 ноември.

Издаването на указа за референдума бе очаквано, въпреки че при гласуването на предложените от Плевнелиев въпроси депутатите одобриха само този за дистанционното електронно гласуване. Другите два въпроса бяха за въвеждането на задължителното гласуване и за мажоритарния избор.

След решението на Народното събрание държавният глава коментира, че не се чувства бламиран, но все пак определи гласуването на депутатите като „странно". Той все пак подчерта, че са бламирани над 570 хил. българи, които се подписаха под искането за референдум по трите въпроса.

„Пряката демокрация рано или късно ще се случи и в България. Все пак тази година ще има поне два референдума", заяви Плевнелиев след гласуването. Тогава Слави Трифонов обяви, че стартира общонационална подписка за свикване на референдум със 7 точки през септември. Едно от питанията е дали да бъдат намалени депутатите от 240 на 120 души, както и за свиване на държавните субсидии за партиите. Екипът на Трифонов е и за задължително гласуване и изцяло мажоритарен избор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини