Pearson продава дела си в Икономист за 400 млн. паунда

Британската компания Pearson скоро ще обяви продажбата на дела си в издателя на списание "Икономист" за около 400 млн. паунда, съобщава "Файненшъл Таймс", позовавайки се на източници, запознати с бъдещата сделка.

Като най-вероятните купувачи се сочат други големи акционери в Economist Group – семейство Ротшийлд и фондът Exor, който представлява друга милиардерска фамилия – Анели. Преговорите около детайлите по сделката обаче все още текат, отбелязва FT.

Pearson държи 50% от акциите на "Икономист" от 1957 г., когато ги придобива като част от сделката за вестник "Файненшъл Таймс". Миналия месец Pearson продаде финансовия ежедневник и свързаните с него издания на японското издателство Nikkei срещу 844 млн. паунда, като веднага след това са започнали разговорите за освобождаване и от собствеността в Economist. Сделките са част от стратегията на издателството да се изтегли от медийния сектор и да се съсредоточи върху основния си образователен бизнес.

Според информацията на FT Pearson е провел неуспешни разговори за продажба на Econоmist на Hearst Corporation, която издава списанията Good Housekeeping и Marie Claire. Няма информация защо тези преговори са били прекратени. Говорителите на Pearson, Economist Group и семейство Ротшийлд са отказали официален коментар. В миналото от Exor са заявявали, че имат желание да увеличат дела си в Economist, но не търсят придобиване на пълен контрол. Инвестиционната фирма е увеличила дела си в The Economist до 4.7% след 2009 г., когато изпълнителният й директор Джон Елкан получи място в управителния съвет на издателството. Exor контролира производителя на автомобили Fiat, който на свой ред е най-големият акционер в издателя на вестник Corriere della Sera и собственик на друго италианско издание - La Stampa.

Всякаква сделка трябва да бъде одобрена от попечителите на Economist Group, които включват известни бивши консервативни политици. Тяхното задължение е да гарантират независимостта на редакционната политика на списанието. Липсата на акционер с мажоритарен дял се гледа като основен способ за поддържането на тази независимост. В момента членове на семейство Ротшийлд притежават 21% от акциите на списанието. Според източниците на FT след сделката както Exor, така и Ротшийлд ще получат допълнителни места в борда на Economist Group. Делът на Pearson осигурява право да се назначат шест от 13-те директори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес