Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Лавров заяви, че ситуацията в Африн може да се реши чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара

Спасителите на Преслав с екипировка от Швейцария

Адвокатите на Йоан Матев искат да бъде преместен в Софийския затвор Съдът даде ход на делото за убийството на Георги Игнатов

Григор дал 14 проби миналата година

Съдът отказа да освоби предсрочно братоубиец

Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Бургаска учителка се нуждае спешно от кръв

Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

ВСС прие оставката на Красимир Влахов

Pearson продава дела си в Икономист за 400 млн. паунда

Британската компания Pearson скоро ще обяви продажбата на дела си в издателя на списание “Икономист” за около 400 млн. паунда, съобщава “Файненшъл Таймс”, позовавайки се на източници, запознати с бъдещата сделка.

Като най-вероятните купувачи се сочат други големи акционери в Economist Group – семейство Ротшийлд и фондът Exor, който представлява друга милиардерска фамилия – Анели. Преговорите около детайлите по сделката обаче все още текат, отбелязва FT.

Pearson държи 50% от акциите на “Икономист” от 1957 г., когато ги придобива като част от сделката за вестник “Файненшъл Таймс”. Миналия месец Pearson продаде финансовия ежедневник и свързаните с него издания на японското издателство Nikkei срещу 844 млн. паунда, като веднага след това са започнали разговорите за освобождаване и от собствеността в Economist. Сделките са част от стратегията на издателството да се изтегли от медийния сектор и да се съсредоточи върху основния си образователен бизнес.

Според информацията на FT Pearson е провел неуспешни разговори за продажба на Econоmist на Hearst Corporation, която издава списанията Good Housekeeping и Marie Claire. Няма информация защо тези преговори са били прекратени. Говорителите на Pearson, Economist Group и семейство Ротшийлд са отказали официален коментар. В миналото от Exor са заявявали, че имат желание да увеличат дела си в Economist, но не търсят придобиване на пълен контрол. Инвестиционната фирма е увеличила дела си в The Economist до 4.7% след 2009 г., когато изпълнителният й директор Джон Елкан получи място в управителния съвет на издателството. Exor контролира производителя на автомобили Fiat, който на свой ред е най-големият акционер в издателя на вестник Corriere della Sera и собственик на друго италианско издание – La Stampa.

Всякаква сделка трябва да бъде одобрена от попечителите на Economist Group, които включват известни бивши консервативни политици. Тяхното задължение е да гарантират независимостта на редакционната политика на списанието. Липсата на акционер с мажоритарен дял се гледа като основен способ за поддържането на тази независимост. В момента членове на семейство Ротшийлд притежават 21% от акциите на списанието. Според източниците на FT след сделката както Exor, така и Ротшийлд ще получат допълнителни места в борда на Economist Group. Делът на Pearson осигурява право да се назначат шест от 13-те директори.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете