20 убити и 40 ранени при въздушен удар по време на сватба в Йемен

Нов паркинг за 100 возила изграждат под Царевец в Търново

Каруца, управлявана от 16-годишно момче, блъсна дете

Илияна Йотова: Младите хора имат основна роля в разговора за бъдещето на ЕС

Прокуратурата иска постоянен арест за шефа на РУ Раковски Георги Илиев

Най-малко десет ранени при нападение срещу мигранти на гръцки остров

56-годишен мъж загина при инцидент с трактор

Пуснаха на свобода шофьорката, която удари 10 коли в Пловдив

Фандъкова: Десислава Иванчева подаде заявление за платен отпуск

Безработицата в Северозапада намалява, търсят бармани, готвачи и доктори

Инициативен кометет “Асеневци” поръча 10 меча за дарители на мегапроекти Инициаторите работят по позлатяване кубетата на Патриаршията на Царевец, паметник на цар Ивайло и закрит мост над Янтра

Оперна класика в изпълнения на младите

Задържаха 30-годишен, обиждал и нападнал две непълнолетни сестри и баба им

Съветник напуска РБ в Бургас

Сидеров: Искат да ударят черен печат върху Румен Радев 5000 българи в Крим не могат да получат виза за България, алармира лидерът на "Атака"

Прокуратурата предупреждава: Законът “Кунева” води до двойно наказване

Новият антикорупционен закон може да доведе до двойно наказване. За това предупреждава Върховната касационна прокуратура (ВКП) в становището си за проекта, изпратено до правната комисия в парламента.

Законопроектът, чийто автор е вицепремиерът Меглена Кунева, не мина на първо четене в пленарната зала. Гласуването му бе саботирано в последния работен ден на парламента и така депутатите го отложиха за септември.

От становището на ВКП, подписано от зам. главния прокурор Пенка Богданова, става ясно, че държавното обвинение принципно подкрепя проекта. “Наред с принципната си подкрепа за законопроекта намираме основания да отбележим необходимостта от допълнителни усилия, за да се постигне балансирано и последователно решаване на основни положения, както и прецизна окончателна редакция”, пише още в него.

Сред критиките на прокуратурата е текст, който казва, че санкциите по този закон се прилагат, независимо от мерки по други закони, “включително започване на наказателно производство”. Според обвинителите по принцип е възможно едно и също поведение да изчерпва както състава на административно нарушение, така и на престъпление. Административната отговорност обаче не може да се търси успоредно с наказателната за същото деяние, казват още от прокуратурата.
Магистратите поставят и въпроса дали не е разширен твърде много кръгът от лицата, които подават декларации за имущество и конфликт на интереси.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.