Прокуратурата предупреждава: Законът “Кунева” води до двойно наказване

Новият антикорупционен закон може да доведе до двойно наказване. За това предупреждава Върховната касационна прокуратура (ВКП) в становището си за проекта, изпратено до правната комисия в парламента.

Законопроектът, чийто автор е вицепремиерът Меглена Кунева, не мина на първо четене в пленарната зала. Гласуването му бе саботирано в последния работен ден на парламента и така депутатите го отложиха за септември.

От становището на ВКП, подписано от зам. главния прокурор Пенка Богданова, става ясно, че държавното обвинение принципно подкрепя проекта. “Наред с принципната си подкрепа за законопроекта намираме основания да отбележим необходимостта от допълнителни усилия, за да се постигне балансирано и последователно решаване на основни положения, както и прецизна окончателна редакция”, пише още в него.

Сред критиките на прокуратурата е текст, който казва, че санкциите по този закон се прилагат, независимо от мерки по други закони, “включително започване на наказателно производство”. Според обвинителите по принцип е възможно едно и също поведение да изчерпва както състава на административно нарушение, така и на престъпление. Административната отговорност обаче не може да се търси успоредно с наказателната за същото деяние, казват още от прокуратурата.
Магистратите поставят и въпроса дали не е разширен твърде много кръгът от лицата, които подават декларации за имущество и конфликт на интереси.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.