„Севиля“ хвърля ръкавица на „Барселона" за Суперкупата

Грузия. Бившата съветска република, чийто национален отбор никога не се е класирал за голямо първенство, а клубен тим не е попадал в груповата фаза на Шампионската лига. Но именно нейната столица Тбилиси посреща един от големите мачове на Стария континент - Суперкупата на Европа. Победителят в Шампионска лига „Барселона“ срещу носителя на трофея в Лига Европа - „Севиля“. За ужас на България не само грузинците ще имат подобна привилегия - след 2 години този мач ще е в Скопие. Може би пак с участието на Лео Меси и компания.

Но не е момент за българския футбол. Във вторник вечер окончателно ще се узакони испанската доминация. 11 пъти отбори от Примера са печелили Суперкупата. И сега ще станат неизбежно 12. От 1998-а трофеят се разиграва в един мач, а 8 са победите на Испания. Между тях две на „Барса“ и една на „Севиля“. Миналата година „бръснарите“ отново играха в този двубой. И отново срещу испанци - загубиха от „Реал“ (Мадрид).

„Севиля“ е симпатичният отбор на всички неутрални фенове. От 2006-а досега тимът спечели осем трофея, включително 4 пъти Лига Европа. „Севиля“ се опитва най-много да разчупи двуполюсния модел, узаконен от „Барса“ и „Реал“. Именно през 2006-а отборът с Фреди Кануте, Хесус Навас, Дани Алвеш, Енцо Мареска и воден от Хуанде Рамос се изправи в дуел за Суперкупата срещу каталунците на Роналдиньо, Самуел Ето'о и Деко. Победа с 3:0! Светът притихна пред силата на севилци. През 2010-а „Барса“ бе спечелил златния требъл и първия прът в защитата на трофеите постави „Севиля“ - елиминира гранда за Кралската купа.

Докосване до старата любов ще направи в Тбилиси хърватинът Иван Ракитич. Като капитан на „Севиля“ той поведе отбора към титлата в Лига Европа през 2014-а. През тази спечели Шампионска лига с „Барса“. „Пожелавам на „Севиля“ да спечели много мачове, но само не и този - каза халфът. - Обичам и града, и отбора. „Севиля“ има огромно влияние върху развитието ми като човек и футболист. Който е минал през този клуб, е благословен.“

Стоичков е единственият българин с трофея

Когато в българския футбол се говори за Христо Стоичков, често изплува думата „единствен“. Така е и в аналите на Суперкупата на Европа. Само Кавалерът на „Златната топка“ е триумфирал с нея, при това два пъти и с победен гол! Когато турнирът се разиграваше в два мача, Стоичков се разписа за „Барселона“ от пряк свободен удар при победата над „Вердер“ с 2:1 на „Камп Ноу“. Първият двубой в Бремен завърши 1:1.

През 1997 година Стоичков спечели първо КНК с „Барселона“, а след това на финала се изправи срещу еврошампиона „Борусия“ (Дортмунд). Тогава Камата остана резерва и влезе в 86-ата минута при победата с 2:0 в първия мач. На реванша в Германия, завършил 1:1, заради контузия българинът не бе в групата.

На Димитър Бербатов не стигнаха няколко дни, за да играе в двубоя за Суперкупата. Буквално часове преди трансфера му от „Тотнъм“ новият му клуб „Манчестър Юнайтед“, тогава европейски шампион, загуби с 1:2 от руския „Зенит“. Дори Алекс Фъргюсън призна след мача, че руснаците напълно заслужено спечелиха срещу неговите „дяволи“.

Статистиката на турнира

Победи по страни
Испания 11
Италия 9
Англия 7
Белгия 3
Холандия 2

Участия по страни
(с 2015 г.)
Испания 22
Англия 15
Италия 13
Германия 8
Холандия 5

Финали с отбори от една страна
Испания 3
Италия 2

Най-много купи
„Милан“ 5
„Барселона“ 4
„Ливърпул“ 3
„Реал“ 2
„Аякс“ 2
„Атлетико“ 2
„Ювентус“ 2
„Андерлехт“ 2
„Валенсия“ 2

Най-много участия
„Барселона“ 9
„Милан“ 7
„Ливърпул“ 5
„Байерн“ 4
„Реал“ 4
„Севиля“ 4

Най-много победи на играч
Паоло Малдини („Милан“) 4
Дани Алвеш („Севиля“/„Барселона“) 3
Алесандро Костакурта („Милан“) 3
Марсел Десаи („Милан“/„Челси“) 3
Роберто Донадони („Милан“) 3
Албер Ферер („Барселона“/„Челси“) 3
Даниеле Масаро („Милан“) 3
Алесандро Неста („Лацио“/„Милан“) 3
Мауро Тасоти („Милан“) 3

Стадион „Борис Пайчадзе“ е бисерът на държавата

Стадион „Борис Пайчадзе“ е истинският футболен бисер на Грузия, който носи името на един от най-великите играчи в историята на страната. Арената е построена през 1976-а от архитект Гиа Курдиани. На него домакинските си мачове играе националният отбор и местната гордост „Динамо“ (Тбилиси). През 70-те години, заради многото фенове на мачовете, правителството на СССР решава да удвои капацитета на стадиона. Арената стига 74 354 места и е трета по големина в Съветския съюз.

Първият официален мач е на 29 август 1976-а и „Динамо“ разгромява „Кардиф“ с 3:0. Над 80 000 души се събират на трибуните през 1981 година, за да посрещнат футболните си герои, които спечелиха КНК. Заради много големия капацитет, както и покритите места, дори най-големите отбори на тогавашния СССР - „Спартак“ (Москва) и „Динамо“ (Киев), понякога играят там международни мачове.
Рекордът по посещаемост на „Борис Пейчадзе“ датира от 3 октомври 1979 г. Близо 110 000 души идват на четвъртфинала за КНК срещу „Ливърпул“, който „Динамо“ печели с 3:0. Толкова са и на квалификацията за Евро-96, която Германия печели с 2:0 срещу Грузия.

През 2006-а стадионът бе напълно обновен и сега капацитетът му е 54 549 места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят