Неравен бой: Трима българи срещу 100 роми в Гиздова махала (обзор)

Трима българи влязоха в неравен бой с около 100 цигани в ромския квартал Гиздова махала в Дупница в неделя привечер, съобщиха от полицията. Според очевидци ромите били въоръжени с лопати, дръжки на кирки, камъни и бутилки, а освен това се заканвали да извадят пушки и автомати.

Изпратените на място полицаи разтърваха биещите се и останаха в района и вчера в очакване да ескалира ново напрежение. Според шефа на полицейското управление в Дупница главен инспектор Борислав Динев боят започнал от улична разправия между двама мургави съпрузи за пари. В съседство 6-7 мъже от близкото село Бистрица ремонтирали къща на свой близък. Единият извадил джиесема да снима семейния скандал, а друг позвънил на 112 да съобщи за него. Тогава мъжът и жената се нахвърлили върху тях. След малко около 100 роми дошли да ги подкрепят. Бистричаните Христо Михалчев, треньор по таекуондо от спортен клуб „Славия“, Олег Стоянов, студент в НСА, и приятелят им Борис Равенски били удряни с лопати и замеряни с камъни. Към 15 часа някой позвънил за инцидента на тел. 112.

По това време ромите били обсадили къщата, в която бистричаните успели да се скрият. Пристигналите униформени предотвратили страшна саморазправа. След боя един от ромите е със счупена челюст и се лекува в столична болница, съобщиха негови близки. Двама от българите са с рани по главите и телата, дупнишки лекари се грижат за тях. "Става въпрос за битов конфликт и инцидент, не за етническо напрежение. Нямаше употребено оръжие, нещата вече са успокоени", каза Динев. Той добави, че 7 души са с предупредителни протоколи, снети са им обяснения. Случаят е предаден на районна прокуратура в Дупница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право