Повече права за бежанците, но не съвсем

Повече права за бежанците дава проектът за промени в закона, който бе внесен в парламента от правителството. Търсещите убежище у нас ще могат да поискат достъп до събраната за тях информация, от която зависи дали те ще получат статут и право да останат в България. Досега мотивите за решението на Агенцията за бежанците често оставаше тайна за мигрантите и техните адвокати.

В документа обаче има няколко алинеи, които пак дават възможност на властите да не дадат информацията. Тя може да остане тайна например, ако се сметне, че „разкриването на информацията или на нейните източници би могло да застраши националната сигурност, сигурността на организациите или на лицата, които предоставят информацията, или на лицето, за което се отнася“. Събраната информация ще остане тайна, ако се реши, че разкриването й „би попречило на международните отношения на държавите членки.“

Със законопроекта изрично се предоставя право на достъп до чужденците, търсещи закрила, от представители на ВКБООН, неправителствени организации, адвокати и лица, предоставящи правна помощ и съвети, независимо къде се намира чужденецът - на ГКПП, транзитна зона, места за задържане или домове за настаняване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини