Обама се сравни с Рейгън

Президентът на САЩ Барак Обама сравни подхода си към Иран с политиката на Роналд Рейгън по отношение на Съветския съюз.

В интервю за Националното обществено радио Обама коментира негативното отношение на повечето членове на Конгреса по отношение на сделката с Иран, като според него това е "поредна проява на политиканстване" от страна на републиканците.

"Случващото се не е прецедент. Когато президентът Рейгън започва диалог с Михаил Горбачов, неговите собствени съпартийци (републиканци) го подлагат на критика. "Да се занимаваш с умиротворяване на Империята на злото (СССР) е абсолютен кошмар и това само ще отслаби американската мощ", изтъкват те".

"Рейгън обаче застава на категорични позиции и с годините доказва, че е прав. Така е и сега. С времето американците ще започнат да гледат на сделката с Иран през призмата на националните интереси, а не по политически съображения. Ако нямаше сделка с Иран, страната щеше да се приближи до създаването на ядрено оръжие".

"Силовият подход, като правило, не е продуктивен. Ако нямаше сделка, ще трябваше да има военен удар (срещу Иран) от наша страна. Някои предпочитат тъкмо този вариант. Но моето мнение е, че десетилетната война в Близкия Изток би трябвало да ни научи, че даже ограничените военни действия могат да доведат до непредвидими последствия".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят