Заради недостига на качествени офиси наематели подписват още в строеж

– Завършените през годината офис площи се очаква да надхвърлят 100 000 кв. м

– Forton преговаря с ключови наематели за над 5000 кв. метра в City Center Sofia

Заради недостига на качествени офиси в София нараства броят на наемателите, които подписват договори за площи във все още строящи се сгради. Това показват наблюденията на пазара през първата половина на 2015 на консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония, с над 10 годишен опит на пазара на бизнес имоти.

В унисон с тази тенденция в най-мащабния проект за годината – Capital Fort, до издаването на разрешение за ползване през юли бяха отдадени над 20% от площите. Сред наемателите са основно компании от сектора на високите технологии и аутсорсинга, като Skrill (Optimal Payments), Scale Focus, Apcom. Строящата се Сграда 1 в Trade Center Europe също се очаква да бъде завършена с висок процент предварително отдадени офис площи, след като в началото на лятото Sensata Technologies подписа договор за наем на 4 000 кв. м в нея.

Като цяло след активния старт на 2015 година през второто тримесечие наблюдаваме известно забавяне – както при сделките на наемния пазар, така и при завършените проекти. Единствената сграда, получила разрешение за ползване в София за периода бе новата централа на Централна кооперативна банка (13 000 кв. м) на мястото на бившия хотел „Плиска“. В същото време обаче строителството в сегмента се активизира и общо обемът на завършените през годината площи се очаква да надхвърли 100 000 кв. м.

„Определено смятаме, че забавянето на пазара през второто тримесечие е временно и ще бъде преодоляно през следващите месеци, като се имат предвид заявеното търсене и новите проекти”, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.

По думите й основни наематели остават компаниите от IТ и BPO секторите, където сливанията и придобивания в световен мащаб доведоха до промени и в бизнеса на регионално ниво. В резултат от тази реорганизация вече се търсят по-големи площи в сравнение с предни години, но решенията се взимат по-бавно и приключването на сделките отнема повече време.

България обаче запазва лидерски позиции като аутсорсинг дестинация и показва силен конкурентен потенциал в сравнение с останалите пазари от Централна и Източна Европа. Опитът на Forton/Cushman&Wakefield от предварителни проучвания при избора на нови локации за аутсорсинг показва, че от значение за компаниите са широк кръг критерии – от политическата ситуация и икономическите показатели, през наличието на големи университетски центрове, нивото на компютърни умения и владеенето на чужди езици, до заплащането в различните сектори и конкурентната среда. Обезпечеността с офис площи, които покриват изискванията на тези наематели като местоположение и техническа обезпеченост също е от критично значение при избора на локация.

И през второто тримесечие на 2015 наемният пазар остава движен основно от релокации, като повечето компании търсят по-големи офиси и по-високо качество. Делът на свободните площи продължава да намалява и към второто тримесечие на 2015 г. падна под 25% при 29% година по-рано. В най-търсените от наемателите проекти свободните площи са едва 2%.

Наемите остават стабилни и при първокласните проекти са в диапазона 10.5-12.5 евро на кв.м.

ТЪРГОВСКИ ПЛОЩИ

След вълната от сделки с подценени активи през последните две години в момента за част от проектите са в ход концепции за ново пазарно позициониране. Пример за това е започналото през април преустройство на City Center Sofia, което се очаква да приключи в началото на 2016 година. През есента се очаква да бъдат подписани договори с ключови наематели за над 5000 кв. м от търговския център с посредничеството на Forton/Cushman&Wakefield като ексклузивен лизинг агент.

„Пазарът на търговски площи навлезе в по-зряла фаза, при която ясно се открояват успешните проекти и тези, чиито концепции не работят. Докато първата група търговски центрове засилват позициите си, то останалите се нуждаят от цялостно преструктуриране, за да продължат да работят в условията на все по-конкурентен пазар”, каза Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.

Като цяло първата половина на 2015 г. мина без откриване на нови търговски проекти и общият обем на пазара остана 763 000 кв. м. Наемните нива на първокласните локации в софийските молове остават стабилни – 20 евро/кв.м. На бул. „Витоша“ наемите също са устойчиви, като се задържат средно на 44 евро/кв. м.

Международните марки за мода и обувки в ниския и среден ценови клас остават сред най-активните наематели през второто тримесечие, като експанзията на някои от тях вече е ориентирана към по-малките регионални центрове с население над 100 000 души. През периода активно се разрастваха полската верига за обувки ССС, която отвори магазини в Mall of Sofia, както и в Galleria Burgas и Galleria Stara Zagora. В Плевен Tom Tailor и United Colors of Benetton подписаха договори с Панорама Мол. H&M също продължава разрастването си в страната.

В сегмента на ритейл парковете също се усети раздвижване, катализирано от стремежа на някои големи търговци да диверсифицират и оптимизират мрежата си от магазини. Най-видим бе този процес при Retail Park Varna, където IKEA отваря на 2500 кв. м първия си за страната център за поръчки. В съседство вече присъстват веригата за детски играчки Comsed и Decathlon. Също във Варна Praktiker започна строителството на нов магазин в съседство до обект на „Tехнополис“, с която имат и общ собственик.

-END-

В България и Македония Forton е лидер с 10 годишен опит в предоставянето на услуги за бизнес имоти за инвеститори, корпоративни клиенти и банки. Forton е стратегически партньор на глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield в двете страни и част от AG Capital, най-голямата българска група от компании за услуги, свързани с недвижими имоти, в която влизат още „Адрес“, Facility Optimum, BLD, Unique Estates.

Forton предлага решения от начало до край за проекти за офис, търговски и логистични центрове, хотели, курорти, жилищни комплекси, специализирани имоти и проекти. Експертите й могат да помогнат с инвестиционно планиране и консултиране, отдаване под наем и наемане на офис, търговски или индустриални площи, продажби и придобивания, бизнес консултиране, оценки на имоти и управление на активи. Като регулирана от Royal Institution of Chartered Surveyors компания Forton работи по най-високите международни стандарти за услуги, свързани с недвижими имоти.

Партньорството с Cushman & Wakefield позволява на компанията да служи като двупосочна връзка между българската и глобалната икономика.

Cushman & Wakefield е най-голямата в света неборсова компания за услуги, свързани с бизнес имоти. Тя консултира и представлява клиенти във всички аспекти на ползването и инвестициите в имоти и се е установила на ключови позиции в основните пазари по света, както показва и честото й участие в много от най-значителните договори за наем на имоти, продажби и мандати за управление. Създадена през 1917 г., тя има 253 офиса в 60 страни и повече от 14 хиляди служители. Предлага пълния спектър от услуги за всички видове имоти, включително отдаване и наемане, продажби и придобивания, дългово и структурирано финансиране, корпоративно финансиране и инвестиционно банкиране, корпоративни услуги, управление на имоти, управление и поддръжка на сгради и съоръжения, проект мениджмънт, консултиране и оценки. Фирмата управлява активи на стойност над $4 милиарда долара в цял свят. Разпознат лидер в национални и глобални проучвания, компанията публикува пазарната си информация и изследвания в интернет на адрес www.cushmanwakefield.com/knowledge.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.