По-евтин газ от октомври прогнозира "Булгаргаз"

Цената на природния газ през четвъртото тримесечие ще е с 13,65% по-ниска, отколкото сега, е прогнозата на „Булгаргаз“, оповестена от дружеството вчера. С новото намаление 1000 куб. метра от синьото гориво ще се продават за 418,14 лева без ДДС и акциз.

Окончателното предложение на „Булгаргаз“ ще е готово на 10 септември и ще бъде внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Новото намаление ще бъде четвърто поредно за последната една година. През януари газът поевтиня с 0,5%, от април - с 13%, и от юли с още 6%. До 2015 г. синьото гориво се продаваше от „Булгаргаз“ срещу 603,44 лева за 1000 куб. м, което е с 30,70% повече от прогнозираната цена за последните 3 месеца на годината.

Ако КЕВР приеме предложението, ще трябва да намали и цената на парното. Газът е основната суровина за топлофикациите у нас и формира над 70% от цената на отоплението.

Въпреки че сама иска намаление на цената, от началото на годината до края на юни „Булгаргаз“ работи на загуба от 34,4 млн. лв. Причината е, че компанията е продавала горивото под себестойност.

Освен това дългове към дружеството имат топлофикациите в София - 104,7 млн. лв., и свързаните с Христо Ковачки дружества в Плевен - 46,9 млн. лв., и Бургас - 22 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес