Всяко пето българче е било тормозено по интернет

Всяко пето дете става обект на подигравки и тормоз в мрежата, каза координаторът на Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов пред "Фокус".

По думите му обаче родителите все повече се интересуват какво правят децата им в интернет и познават навиците им.

"Оказва се, че възрастните вече много по-добре познават навиците на децата си, т.е. какво правят в интернет. Онлайн рисковете са минали от 13-а на 6-а позиция сред тревогите на родителите, така че е по-добре да говорим за начина на употреба, защото рисковете са там", коментира Апостолов.

Той казва още, че привикването към интернет е реакция на емоционален дефицит и проблем в семейството, а проблемът на пристрастяването към мрежата е в това за какви цели се използва. Според координатора на националния център е рисково, когато детето прекарва времето си в интернет, защото скучае и няма какво да прави. "То губи физическа активност, чете по-малко, започва да използва по-ограничен речник, поведението се ръководи от екстремно съдържание като клипове в интернет за различни предизвикателства, като целта е колкото по-екстремно нещо можеш да направиш и да го качиш, толкова по-популярен ще бъдеш", коментира Апостолов.

По думите му образователната система трябва да покаже, че интернет е полезно средство, а родителите - да подтикнат децата към другите му функции, не само към гледането на клипове и социалните мрежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини