Депутати от партията на Меркел гневни на канцлерката: Продължаваме да кредитираме Гърция

Депутати от партията на германската канцлерка Ангела Меркел реагираха гневно на изявлението на един от най-близките й съюзници, който призова депутатите, които гласуват против правителството по новия спасителен план за Гърция, да напуснат важни парламентарни постове, съобщи ДПА.

"Тези, които гласуват "против", не могат да останат членове на (парламентарни) комисии, в които е важно да се запази мнозинство, например бюджетната или комисията по европейските въпроси", каза председателят на парламентарната група на Християндемократическия съюз (ХДС) Фолкер Каудер за в. "Билд ам зонтаг". Днес депутатът от ХДС Александер Функ заяви пред в. "Билд", че изказванията на Каудер "го дисквалифицират" от поста му на председател на парламентарната група.

Подновеното напрежение в коалицията на Меркел за евентуалния финансов спасителен план за Гърция в размер на 86 милиарда евро идва сред признаци, че финансово затруднената Атина и кредиторите й са близо до споразумение за този трети спасителен план за Гърция за пет години. Недоволството в редиците на ХДС вади на показ и противопоставянето на мнозина германски депутати да продължава финансирането на Атина и раздразнението на гласоподавателите от възможността да се наливат още пари от германските данъкоплатци в Гърция. Германия е с най-голям принос в предишните два спасителни плана, отбелязва ДПА.

Парламентарните гласувания тази година показват спад на подкрепата за още помощ за Гърция сред 311-те депутати от ХДС и съюзника й Християнсоциалния съюз (ХСС). През юли 60 депутати от парламентарната група на ХДС-ХСС, повече от очакваното, се разбунтуваха и гласуваха против планирания тригодишен спасителен план. През февруари 29 депутати от ХДС-ХСС гласуваха против удължаването с четири месеца на втория финансов спасителен план за Гърция. Върховният съд на Германия отсъди, че парламентът трябва да одобри всякакви бъдещи финансови помощи за задлъжнели страни от еврозоната като Гърция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят