Туристическа рана за Гърция от Русия след дипломатическия скандал, 10% спад на резервациите като цяло

Трима български граждани опитаха да преведат нелегално осем чужденци

МОН предлага за обществено обсъждане график на учебното време, ваканциите и датите на изпитите

Крадци са ограбили дома на Мира Добрева, докато семейството й спи

Властите в Хасковска област предупреждават стопаните по селата за опасност от чума по дребните преживни животни

Мъжът, който пострада при катастрофата на АМ „Хемус“, е с опасност за живота

Един човек пострада при катастрофа на АМ „Хемус” край Девня Трафикът се осъществява в активната лента

Ана Пападопулу става жена на Вергов Снимат шести сезон на “Откраднат живот”

Труд Уикенд – един вестник за два дни Безгрижна неделя с чаровния 80-страничен брой на вестник "Труд"

Разследват масово избиване на котки в Търново

Намаляха нарушителите на скоростта в Шуменско

ЦРУ: Китай води тиха студена война срещу САЩ

17 души са ранени след торнадо в американския щат Айова

Личните данни на 1,5 млн. души са откраднати от хакери в Сингапур

Доналд Тръмп критикува тези, които го обвиняват, че бил „твърде мил“ с Владимир Путин

„Турски поток“ може да поевтинее, ако се изградят две отсечки

Стойността на първата отсечка на „Турски поток“ може да поевтинее, ако бъде изградена втора, смятат анализатори, пише БГНЕС, цитирайки в. „Ведомости“.

Цената на строителството на четирите отсечки на газопровода „Турски поток“ с мощност 63 милиарда куб.м. газ ще достигне 11,4 милиарда евро /без ДДС/, заяви заместник-директорът на департамента за управление на проекти на „Газпром“ Алексей Серебряков. При това първата отсечка ще струва 4,3 милиарда евро /без ДДС/, т.е. тя ще погълне почти 40% от всички разходи по газопровода.

С ДДС стойността на тръбопровода ще набъбне до 13,45 милиарда евро, а на първата отсечка – до 5 милиарда евро.

„Турски поток“ е идентичен по мощност и дължина на морската част с „Южен поток“, който замени. „Газпром“ оценяваше „Южен поток“ на 14 милиарда евро. Наистина, в началото на юни заместник-председателят на УС на „Газпром“ Александър Медведев заяви, че цената на „Южен поток“ е 13,2 милиарда евро и тя е била многократно обявявана. Тогава той каза, че цената на „Турски поток“ ще бъде съпоставима и, че стойността на неговата първа отсечка може да бъде изчислена много лесно – достатъчно е да се раздели на четири цялата стойност на тръбата. Следователно „Газпром“ се е ориентирал към цена от 3,3 милиарда евро. Медведев потвърди това.

В цената на първата тръба са заложени всички разходи по проекта, заяви източник на „Ведомости“ близък до „Газпром“. Компанията е поръчала и вече изцяло е получила тръбите за първите две отсечки още на самия „Южен поток“ за 2 милиарда евро. Сега те ще бъдат използвани за изграждането на „Турски поток“. Освен това заради отсъствието на междуправителствено споразумение между Русия и Турция „Газпром“ не можа, както планираше, да пристъпи към построяването на първата отсечка от „Турски поток“ през юни и трябваше да разтрогне договора с подизпълнителя, италианската компания „Сайпем“, която сега иска неустойки.

В петък Интерфакс, позовавайки се на източници, съобщи, че „Газпром“ обмисля вместо четири отсечки да построи една или две. От министерството на енергетиката уточниха, че с Турция се обсъжда подписването на междуправителствено споразумение за изграждането на една или четири отсечки, но отговор за момента няма.

По-рано турският министър на енергетиката Танер Йълдъз заяви, че Русия настоява за подписването на споразумение за строителство на четири отсечки, но Турция за момента е готова да подпише само за една.

„Според проекта на „Турски поток“, се предвижда строителството на четири отсечки на газопровода“, потвърди вчера Серебряков.

Първата отсечка трябва да доставя газ за Турция. По нея трябва да потече „синьото гориво“, което страната сега получава от Русия транзитно през Украйна. „Газпром“ се надяваше, че с останалите три отсечки след 2019 г. ще може напълно да се откаже от транзита на газ за Европа през Украйна.

Залагайки всички разходи в първата отсечка на „Турски поток“, „Газпром“ може да обоснове, защо голяма отстъпка от цената за Турция е невъзможна, смята директорът на Small Letters Виталий Крюков. А ако Турция се съгласи със строителството на поне две отсечки, тогава разходите ще намалеят, обяснява той.

Анализаторът на Ю Би Ес Максим Мошков оценява изграждането на всички тръби от проекта на 15,4 милиарда евро. Той смята, че цената на първата от тях дори ще бъде по-ниска, отколкото се очаква, включително и заради разтрогването на договора със „Сайпем“. Първата отсечка винаги е скъпа, тъй като трябва да се извършат много дейности свързани с мобилизирането на ресурси, да се намерят подизпълнители, заяви той.

Мошков смята, че всичките четири отсечки на „Турски поток“ могат да бъдат построени, но към 2022 г. „Газпром“ разчиташе, че той ще заработи в края на 2019 г.

„Главният проблем на „Турски поток“ е неговата висока цена. Строителството на тръбата по дъното на Черно море значително ще увеличи разходите и ще се отрази на рентабилността. Съответно, природният газ, който ще тече по газопровода, по дефиниция няма да бъде евтин“, заяви пред ТАСС преди седмица бившият генерален директор на турската „Боташ“ Мете Гекнел. Той също така отбеляза, че преговорите в момента текат само за строителството на една отсечка за Турция. Но главният въпрос на преговорите остава – това е крайната цена на газа. „Тъй като „Турски поток“ няма да може да предложи евтин газ, възможни са други варианти. По-конкретно, може да бъде преразгледан маршрутът му или „Турски поток“ да се превърне в „Син поток 2″. Този вариант остава актуален“, заяви Гекнел.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.