На 27 април 2018 да почерпят

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

“Турски поток” може да поевтинее, ако се изградят две отсечки

Стойността на първата отсечка на “Турски поток” може да поевтинее, ако бъде изградена втора, смятат анализатори, пише БГНЕС, цитирайки в. “Ведомости”.

Цената на строителството на четирите отсечки на газопровода “Турски поток” с мощност 63 милиарда куб.м. газ ще достигне 11,4 милиарда евро /без ДДС/, заяви заместник-директорът на департамента за управление на проекти на “Газпром” Алексей Серебряков. При това първата отсечка ще струва 4,3 милиарда евро /без ДДС/, т.е. тя ще погълне почти 40% от всички разходи по газопровода.

С ДДС стойността на тръбопровода ще набъбне до 13,45 милиарда евро, а на първата отсечка – до 5 милиарда евро.

“Турски поток” е идентичен по мощност и дължина на морската част с “Южен поток”, който замени. “Газпром” оценяваше “Южен поток” на 14 милиарда евро. Наистина, в началото на юни заместник-председателят на УС на “Газпром” Александър Медведев заяви, че цената на “Южен поток” е 13,2 милиарда евро и тя е била многократно обявявана. Тогава той каза, че цената на “Турски поток” ще бъде съпоставима и, че стойността на неговата първа отсечка може да бъде изчислена много лесно – достатъчно е да се раздели на четири цялата стойност на тръбата. Следователно “Газпром” се е ориентирал към цена от 3,3 милиарда евро. Медведев потвърди това.

В цената на първата тръба са заложени всички разходи по проекта, заяви източник на “Ведомости” близък до “Газпром”. Компанията е поръчала и вече изцяло е получила тръбите за първите две отсечки още на самия “Южен поток” за 2 милиарда евро. Сега те ще бъдат използвани за изграждането на “Турски поток”. Освен това заради отсъствието на междуправителствено споразумение между Русия и Турция “Газпром” не можа, както планираше, да пристъпи към построяването на първата отсечка от “Турски поток” през юни и трябваше да разтрогне договора с подизпълнителя, италианската компания “Сайпем”, която сега иска неустойки.

В петък Интерфакс, позовавайки се на източници, съобщи, че “Газпром” обмисля вместо четири отсечки да построи една или две. От министерството на енергетиката уточниха, че с Турция се обсъжда подписването на междуправителствено споразумение за изграждането на една или четири отсечки, но отговор за момента няма.

По-рано турският министър на енергетиката Танер Йълдъз заяви, че Русия настоява за подписването на споразумение за строителство на четири отсечки, но Турция за момента е готова да подпише само за една.

“Според проекта на “Турски поток”, се предвижда строителството на четири отсечки на газопровода”, потвърди вчера Серебряков.

Първата отсечка трябва да доставя газ за Турция. По нея трябва да потече “синьото гориво”, което страната сега получава от Русия транзитно през Украйна. “Газпром” се надяваше, че с останалите три отсечки след 2019 г. ще може напълно да се откаже от транзита на газ за Европа през Украйна.

Залагайки всички разходи в първата отсечка на “Турски поток”, “Газпром” може да обоснове, защо голяма отстъпка от цената за Турция е невъзможна, смята директорът на Small Letters Виталий Крюков. А ако Турция се съгласи със строителството на поне две отсечки, тогава разходите ще намалеят, обяснява той.

Анализаторът на Ю Би Ес Максим Мошков оценява изграждането на всички тръби от проекта на 15,4 милиарда евро. Той смята, че цената на първата от тях дори ще бъде по-ниска, отколкото се очаква, включително и заради разтрогването на договора със “Сайпем”. Първата отсечка винаги е скъпа, тъй като трябва да се извършат много дейности свързани с мобилизирането на ресурси, да се намерят подизпълнители, заяви той.

Мошков смята, че всичките четири отсечки на “Турски поток” могат да бъдат построени, но към 2022 г. “Газпром” разчиташе, че той ще заработи в края на 2019 г.

“Главният проблем на “Турски поток” е неговата висока цена. Строителството на тръбата по дъното на Черно море значително ще увеличи разходите и ще се отрази на рентабилността. Съответно, природният газ, който ще тече по газопровода, по дефиниция няма да бъде евтин”, заяви пред ТАСС преди седмица бившият генерален директор на турската “Боташ” Мете Гекнел. Той също така отбеляза, че преговорите в момента текат само за строителството на една отсечка за Турция. Но главният въпрос на преговорите остава – това е крайната цена на газа. “Тъй като “Турски поток” няма да може да предложи евтин газ, възможни са други варианти. По-конкретно, може да бъде преразгледан маршрутът му или “Турски поток” да се превърне в “Син поток 2″. Този вариант остава актуален”, заяви Гекнел.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.