Майки на болни деца и пациенти в Реанимация най-често търсят психолога на МБАЛ-Бургас

Досега Ана Михайлова е консултирала индивидуално над 150 пациенти

Майки на болни деца и пациенти в Реанимация най-често търсят подкрепа от клиничния психолог на МБАЛ-Бургас Ана Михайлова. Миналият октомври Бургаската болница се превърна в единственото лечебно заведение в областта, което осигури достъп на пациентите и техните придружители до психолог, който да им помогне да преодолеят първоначалния стрес. Само досега на Ана Михайлова са се доверили над 150 души, като техният брой постоянно нараства. Причината е, че подходът й към всеки е индивидуален и зависи от това дали работи с родител, дете, възрастен, който се подготвя за операция, или човек, който се възстановява след тежък инцидент.

Ана Михайлова има следдипломна квалификация по “Семейно и фамилно консултиране” и за нея не е изненада, че най-честите случаи са от Първо детско отделение, където се лекуват деца до двегодишна възраст. Според психолога, когато детето е толкова малко, е по- важно да се овладее емоционалното състояние на родителя и страхът му от неизвестното. Особено при майки, които се грижат за семейството си сами и не могат да разчитат на баби и дядовци. В последните години техният брой се увеличава, а натрупаният от ежедневието стрес често прави майката до болничното легло още по-притеснена.

„В ранна възраст целият свят на детето е неговата майката. Ако то я види тревожна срещу себе си, невербално я възприема като такава, а това автоматично формира в него базов страх за оцеляване. Ако тя се чувства безпомощна, детето се чувства десет пъти по-безпомощно, но не, защото знае какво му има, а защото разчита нейната тревожност. Така че моята цел е да успокоя майката и да й внуша, че трябва да е силна и смела. Ако тя се овладее и психически повдигне детето си, това ще повлияе на по-бързото му оздравяване”, казва Ана Михайлова. Другото, което психологът прави, е да помогне на родителя да преодолее чувството за вина, което обикновено се появява, когато детето се разболее.

Ана споделя, че има не малко случаи, по които работи в Отделението по анестезиология и интензивно лечение (Реанимация), както и в Отделенията по ортопедия, обща хирургия и др. В Реанимация вниманието й е насочено предимно към претърпели автомобилни катастрофи.

„Травматизмът държи психиката заключена и тя започва да цикли и да превърта момента на инцидента отново и отново. Аз помагам на пострадалия да преодолее този момент и да го остави зад себе си, за да продължи напред”, добавя Ана Михайлова. Сред консултираните от нея са и възрастни хора, които психически трябва да се подготвят за операция и за възстановителния период след това. Ана е със своите пациенти от момента на първата им среща, до тяхното изписване.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве