Билд: Кризата в Гърция тресе Бундестага

Следващата седмица вероятно Бундестагът ще бъде свикан на извънредно заседание, за да бъде взето решение за бъде одобрено отпускането на нови милиарди евро помощ за Гърция. Но не се знае дали управляващата коалиция ще събере мнозинство при гласуването, пише в. "Билд", цитиран от БГНЕС.

Канцлерът Ангела Меркел (61) вероятно се безпокои дали ще бъде постигнато мнозинство по пакета помощи за Атина. При последното гласуване през юли 60 депутати от ХДС/ХСС гласуваха против – такова нещо не се беше случвало. А при следващото гласуване числото на вътрешните противници може да е още по-голямо, допуска "Билд".

Поради това председателят на парламентарната група на ХДС/ХСС Фолкер Каудер изостри рязко тона си. В интервю за в. "Велт ам зонтаг" той заплаши несъгласните с политиката към Гърция открито с изваждането им от ключови комисии в Бундестага: "Гласувалите с "не" може и да не останат в комисиите, в които е важно запазването на мнозинството".

Според някои критици подобна заплаха влиза в противоречие с чл. 38 на конституцията, според който депутатите не трябва да се ръководят в работата си от инструкции, а от съвестта си. От пресслужбата на Каудер се опитаха да смекчат изказването му: "Г-н Каудер не е заплашвал никого.

"Но очевидно шефът на групата не е променил мнението си, защото вчера отново каза, че когато "колега трайно не споделя мнението на мнозинството в своята комисия, той трябва да премине в друга специализирана област...".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят