Яли сме бой от 36 страни в евротурнирите

Великите географски открития на родния футбол от десетилетия творят смях и закачки покрай драмите и трагедиите. Да паднеш първи от албанци е мъка неизмерима, но по стар български обичай - и радост неземна за изконни врагове.

Иде мач на наши с джуджета някакви нечувани, които изведнъж се сдобиват у нас с десетки хиляди искрени почитатели, макар стадиончето на отборчето да е за 3000. Тъй си е до истерия - злото на Вуте често е по-сладко от доброто на Нане за дребните ни душици, ама де го Алеко да пише... Затуй простосмъртно ще се изразим с таблица. Да гледа народът, зареден с факти за фенски терор.

Та съдържанието на статистиката основно роди термина "географски открития" за родния футбол в евротурнирите, който злобна ни памет често повтаря след култови (от)падания.

Досега България е „открила” 36 държави - тъкмо 2/3 от възможните 54, колкото са членките на УЕФА. Логично в началото навремето първо ни мачкат предимно по-едри футболни нации. Но особено напоследък „усвоихме“ ред екзотични за играта територии. „Левски” вкара Казахстан в родния футболен фолклор през 2013-а, наскоро и „Литекс” ни разкри силата на Латвия. А „Лудогорец” за трети път донесе български срам срещу молдовци с позора срещу „Милсами”. Още през 2003-та „Литекс” се почерни срещу „Зимбру”, а същият тим съсече ЦСКА м.г.

И когато догодина паднем от албанци или кипърци, да не вземете да празнувате като Христофор Колумб, щом видял земята, която мислел за Индия? Няма да е за първи път. Вижте таблиците, изрежете си ги и чакайтe, времето им неминуемо ще настъпи с оглед стратегията за развитието на родния футбол. Но от албанци паднахме още през 1989-а чрез „Черноморец”, а след година „Славия” се опозори срещу кипърци.

Остава да ни бият още 17 държави. Не сме играли само с клуб от Гибралтар. Няма да е лесно нататък в „откритията”, защото в повечето от 17-те футболът е аматьорски или полупрофесионален. А все пак у нас играта е любителска предимно като качество...

Може смело да се прогнозира, че скоро от Андора и Сан Марино няма да паднем. Но „Вадуц” от Лихтенщайн е силен, играе в елита на Швейцария. Силен като за нас, де.

Та на опашката за „откриване” реално чакат Лихтенщайн и Черна гора, Азербайджан и Македония, Армения и Литва, а и в Исландия се работи сериозно.

И както ние си дълбаем надолу, докато другите копаят нагоре, до година-две великите географски открития ще продължат. За сълзи на свои, за радост на чужди...

ЧАКАМЕ КОСОВАРИТЕ

Защо Казахстан не си остана да играе в Азия...

Статистиката отчита отборите от бившите СССР, Югославия и Чехословакия по настоящата им държавност и брои ГДР към Германия. Новите страни смятат историята на съответните клубове за своя. А и например още навремето в „Динамо” (Минск) играеха предимно беларуси, в „Динамо” (Киев) - украинци. Има и други гледни точки, но една трябва да е критерий.

Деленето на изкуствено създадени преди близо век държави откри нов простор за български „открития”, но белите полета бързо бяха запълнени. Остана да ни бият още 4 от 11 бивши съветски републики в УЕФА, и 2 от 6 югославски. Трябва да благославяме, че Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан и Туркменистан играят в зона Азия. Щото и Казахстан беше там, но от 2002-ра се премести във футболна Европа и видяхме какво стана с „Левски” преди 2 г. А ако УЕФА включи и косоварите...

История (без)славна

Мачкат ни от 59 години,

почват ни сърби

Турнирът за Купата на европейските шампиони, настоящата Шампионска лига, започва от 1955-а, а от следващата година се включват българи. Купата на носителите на купи тръгва от 1960-а като наши участват от 1961-ва. Турнирът е закрит през 1999-а, когато се слива с Купата на УЕФА. Надпреварата за Купата на панаирните градове върви до 1971-ва и не се брои за официално представително състезание, тъй като подборът на клубовете е ограничен. Турнирът се трансформира в Купата на УЕФА през 1971-ва, откогато участват и българи. От 2009-а носи името Лига Европа.

Родният дебют в Европа е на ЦСКА през 1956-а, когато отстранява „Динамо” (Букурещ) във втория кръг за КЕШ. В четвъртфинала Сърбия става първата страна, покорила наш клуб, макар и още в югославски одежди - чрез „Цървена звезда”. Така че носим на бой в евротурнирите от близо 59 г.

Кой ни е отстранявал за първи път

(Виж таблицата в галерията долу)

От кои не сме падали:

Азербайджан

Андора

Армения

Гибралтар

Ейре

Естония

Исландия

Литва

Лихтенщайн

Люксембург

Македония

Малта

Сан Марино

С. Ирландия

Уелс

Фарьорски о-ви

Черна гора

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ