Учени: Вселената умира

Международен екип от астрономи установи, че обкръжаващата ни Вселена генерира два пъти по-малко енергия, отколкото преди 2 милиарда години. Това показва, че тя умира, макар и бавно, пише в статия, публикувана в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, съобщава РИА "Новости”.

Астрономите са изчислили силата на излъчване на 220 000 галактики, разположени на 2 милиарда светлинни години от Земята. Съпоставили са яркостта им през различните периоди от време и са установили средното количество на енергията им в миналото.

Оказало се, че преди 2,3 милиарда години обкръжаващата ни Вселена, ако се съди по галактиките, чиято светлина достига до Земята за аналогично време, е излъчвала два пъти повече енергия, отколкото сега.

Това означава, че Вселената постепенно гасне и че след около 100 трилиона години, когато последното червено джудже изчерпи запасите си от "звездно гориво", тя окончателно ще мине в "мъртво" състояние и ще стане много тъмна.

По това време единствените "жители" на галактиките и на цялата Вселена ще са черните дупки, белите джуджета и неутронните звезди, а също последните оцелели планети. След един квадрилион години планетите ще бъдат разрушени, а след 10 квадрилиона - белите джуджета и неутронните звезди ще се слеят със свръхмасивните черни дупки в центъра на техните галактики.

По това време ще започне предпоследната епоха в живота на Вселената - ерата на черните дупки, която ще завърши след невъобразимо дълго време - след 2 на 10 на 99-а степен години. През това време всички съществуващи черни дупки ще се изпарят и Вселената ще бъде населена от електрони, фотони и позитрони.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл