Модерен лазер заработи в Медицински университет-Варна Лекуват безплатно 90 души, загубили зрението си заради катаракта

Анна Мария Петрова-Гюзелева представи стихосбирката си „…А душата знае“ в Павликени

Жителите на Косовска Митровица дължат 13 млн. евро за вода

НОКА иска промени в стандарта за българските млечни продукти

Поход от Велико Търново до хижа „Божур“ дава начало на кампанията ‚Движи се и победи“ Туристическата разходка ще е тази събота

Енергийният министър Петкова ще посети „Мини Марица-изток“

Тотален хаос в район “Младост”, няма кой да замести Иванчева

Иззеха голямо количество фалшификати на световни марки от магазин в Пловдив

Американска отнесе 500 долара глоба заради недекларирана ябълка

34 бармани мерят сили в национално състезание За първи път ги изпитват и на теория

ПАСЕ посъветва Турция да отмени предсрочните президентски и парламентарни избори

Сотир Цацаров в Брюксел: Тероризмът не е само бомби и гибел на невинни хора, а е в компютрите и социалните мрежи

Архитекти на електровелосипеди ще се грижат за парковете в София Осигурени са 10 колела

Шофьор с 1,40 промила алкохол метна 50 лева на полицаи

Специалисти: Парите за психиатричната помощ не стигат дори за оцеляването й

Главен комисар Николай Николов: Причината за горските пожари се нарича небрежност

– Лято е, жега е и горите горят отново. Защо, г-н Николов? Само слънцето ли е виновно?

– Категорично не. Ситуацията е изключително тежка в момента. Край Драгоман и Сливница горяха два дни хиляди декари сухи треви и храсти, пожарът обхвана и над 100 дка горски фонд. В понеделник пратихме хеликоптер и подкрепление от 100 души – наши и доброволци. Те гасиха цяла нощ, но от ново огнище край Брезник пламна пак огън и изгори 200 дка бял бор. Какви са предпоставките за пожарите е ясно – времето, метеорологичната обстановка. Но причините будят тревога – като цяло те се наричат небрежност. Три или четири са пожарите в последната седмица, възникнали от естествени източници, от мълнии. Всички останали са предизвикани от прословутата у нас човешка непредпазливост. Въпреки предупрежденията и забраните продължава паленето на сухи треви с цел да изникне след първия дъжд на свежо зелено за паша на животните. Продължава почистването на земеделските площи, субсидирани от фонд „Земеделие“, с тракторни системи. Проблемът е, че един човек сам работи на трактор, а технологията е такава, че при всяко съприкосновение с камък възниква искра и от нея моментално тръгва пожар. Току-що се върна наш представител от министерството на земеделието – там уточняват заповед, с която се забранява почистването на земеделски площи, без да се уведоми кметът.

„Дървената мафия!“, възкликват харата, като чуят за горски пожар. Печели ли някой от това, че изгаря зеленото богатство на България?

– Пожарите нанасят различни щети, променят и климата – така че загубите са за всички. Скептичен съм към твърденията за мафия. Не разполагаме с информация, че пожарите са умишлени с цел дърводобив, експорт, реекспорт или нещо подобно. Вижте пожара в Рила. И той е тръгнал от непредпазливост (от тлеещо огнище на бракониери или туристи – б.а.). Дори да е останал годен дървен материал след него, той не може да бъде използван заради категоричната забрана на дърводобив в резервата. А зимата събори достатъчно дървета в Родопите – толкова много, че две години ги изнасят от гората и има още.

Чухме да казвате, че гасенето на един пожар струва 600 хил. лв. Не преувеличавате ли?

– Само малко. Пожарът в Рила ни струва между 550 и 600 хил. лв. 14 дни го гасим с над 150 души. В критичните дни бяхме над 300 души с хеликоптери и друга техника. Разходите са огромни. Един летателен час на хеликоптера струва от 2500 до 5000 лв. Отделно са разходите за изхранване на хората.

 Кажете за доброволците. Веднъж ваш колега, излизайки опушен от едно пожарище на Витоша, каза: “Доброволците повече пречат, отколкото помагат. Влизат в огъня по джапанки, та и тях спасяваме!“

– Доброволците са два вида. Някои в желанието си да помогнат се явяват спонтанно при пожара. Ако ние и Червеният кръст нямаме на терен хора, подготвени за работа с тях, настъпва малка суматоха. Но ние се гордеем с възкръсналата традиция на доброволчеството в България. Имаме над 2400 доброволни пожарникари, минали курс на обучение. Те са изключително полезни. Не се нуждаят от специален човек, който да отговаря за тях. Получават задача и я изпълняват.

– Ваша е идеята за смесени пожарни служби – 5-6 пожарникари плюс 10 доброволци. Но трябва и техника.

– Гоним Европа. Когато отворих дума за тези служби, аз ги бях виждал в Европа, но смятах, че трудно ще проходят в България. Днес с радост мога да кажа, че в Стара Загора първата такава служба започна работа – доброволци дежурят с пожарникари през лятото. То е по решение на кмета и общинския съвет. Идеята проходи. Нещо повече, вече имаме доброволни отряди със собствени пожарни, спасителни автомобили, джипове, високопроходими помпи. От МВР сме им дали 23 пожарни, 10 спасителни коли и 16 джипа. Ще продължаваме да ги подкрепяме.

– Но имате ли достатъчно техника? Виждаме ви как още гасите с метли.

– Гасим с метли и тупалки. Не от немотия, а защото горските пожари се нуждаят от човешка ръка. Докато не минем с метла и лопата, да изчистим хубаво земята, не смятаме, че пожарът е погасен. Трябва да се отстрани целият торфен слой от листа и иглички, сред които тлеят искри – да се получи негорима полоса от метър и половина минимум. Методът се прилага не само у нас. Ние в момента разполагаме с много добра техника. Успяхме да се сдобием по програмите „Околна среда“ и „Регионално развитие“ със стотици нови автомобили, с по-малко разходи и вредни емисии. Запазихме и част от старата техника, което ни даде възможност да съдействаме на доброволните отряди. В пожарогасенето хората са най-важни. Затова започваме проект за 39 млн. лв. по „Околна среда“ – 6 учебни центъра за пожарникари, спасители и доброволци.

– В пожарната върви реформа. Синдикалисти негодуват: „Закриват професията спасител! От водолаз пожарникар не става с 6-месечен курс!“

– Повечето спасители, назначени през 2006-2007 г. в тогавашното Министерство на извънредните ситуации на г-жа Емел Етем добиха квалификация с едномесечен курс в Монтана. Преди да влязат в пожарната, те минаха едномечен курс във Варна и двумесечна практика по места, положиха изпит и получиха правото да гасят пожари. Т.нар. офицерски състав на пожарната излиза от Академията на МВР след 4-годишна подготовка. Отделно инженери от Гражданска защита след 6-месечен курс се вливат в нашите редици. Според академията и европейската практика за 6 месеца се усвояват основните знания, необходими да се започне упражняването на професията. За да се овладее тя, трябва дългогодишна практика. А водолазите не са спасители при нас, тахната задача е да издирват удавници и веществени доказателства. Човек, престоял половин час под вода, не може да бъде спасен. При наводнение на терен са пожарникари и спасители, минали курс за спасяване в бързи води.

– Това ли е реформата в пожарната – спасителите да станат пожарникари?

– Реформата вече приключва, тя е с две цели. Първо, обединяване на двете главни дирекции „Пожарна“ и „Гражданска защита“, за да няма дублиране на дейност. Второ, подготвяне на пожарникарите за промените в климата, при които бедствията стават по-чести. Повишаваме капацитета, създаваме системи, които да реагират по-ефективно в бури, наводнения и т.н. Първият удар се поема от пожарните служби. Когато произшествието прерасне в бедствие, идва спасителен отряд с инженерна техника – тежки верижни машини, повдигателни съоръжения, уреди за радиационна защита.

– А още ли пращате по един пожарникар да гаси вместо екип от двама-трима?

– Според мен екипът трябва да е най-малко от трима. Допреди 5 години беше от един човек. С реформата гарантирахме минимум двама – шофьор и пожарникар.

– „Гася сам – разказваше ваш колега от малък град, – ако шофьорът слезе да помага, в ромската махала ще ни отмъкнат пожарната.“

– Това го има вече само в най-малките служби. В големите градове са по 7-8, до 15 души на дежурство, могат да сформират екипи каквито решат. В малките градове при по-сложни пожари могат да извикат целия състав на службата – един ще дойде на петата минута, друг на седмата, трети на десетата. С реформата ще останат 37 най-малки служби в села като Кирково примерно. Ако послушаме синдикатите – да ги закрием и да ги пратим в града, за да уедрим екипите, ще сгрешим. Докато дойде от града екипът от трима, малкият пожар в селото ще стане голям. В момента не можем да назначим 1400 души, за да решим проблема на 100%. Не само заради финансите, резерви ще намерим. Но и заради технологията на обучение. Годишно академията обучава по 400 души, които идват, а 150 се пенсионират и си отиват. През 2017 г. ще имаме навсякъде поне по трима души в екип.

– Твърдите, че ви трябва и нов Закон за управление при кризи. Защо?

– Такъв закон в момента няма. Той беше отменен през 2009 г. по предложение на министерството на г-жа Етем. Написаха закон за защита при бедствия. Но не всяко бедствие предизвиква криза. България няма ясно разписан механизъм за превенция и реакция при кризи – не само предизвикани от природни бедствия или промишлени катастрофи, но и финансови, икономически, бежански. Не са регламентирани възможностите на изпълнителната власт, правилата за гражданска мобилизация, координация и т.н. Сега всеки кмет обявява бедствено положение с надежда за финансова подкрепа. А ние нямаме законово основание да кажем на армията: помогнете на границата, защото е кризисна обстановката с нелегалните емигранти. Парламентът прие на първо четене рамковия закон за националната сигурност. Там пише, че трябва да има закон за управление на кризи. Така първата крачка е направена.

Нашият гост

Роден на 25 ноември 1962 г. в Перник. Магистър от факултета „Пожарна и аварийна безопасност” при Академията на МВР от 1991 г. Започнал кариерата си през 1982 г. като сержант огнеборец в родния си град. След 5 г. вече е командир на отделение там, после инспектор и началник на службата. Многократно награждаван за професионализъм и храброст. От 2001 г. е зам.-директор, а от 2006 г. директор на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.