Поднесоха цветя пред паметника на 14-те загинали войници на Околовръстното в София

20 години след нелепата смърт на 14 войници на Околовръстния път, близко до жк "Люлин" издигнатият в тяхна памет паметник бе осеян с цветя и венци, съобщи БГНЕС.

На днешната дата преди 20 години късно вечерта край столичния кв. "Люлин, на 200 метра от разклона за Банкя, челно се блъскат военен камион ГАЗ-53 и трактор Т-150 К. Тогава един лейтенант, двама ефрейтори и 11 редници от поделение 58410 в Обеля загиват на място.

Войниците се връщали от строителен обект в местността Манастирски ливади. Оцеляват само двама - 19-годишният Кръстьо Дунчев и 49-годишният шофьор на трактора Любен Ковачки. 14-те млади момчета са били от Транспортни войски.

Имената на младите мъже са: лейтенант Вълчев, ефрейтор Юлиян Тодоров, Валери, Румен, Стоил, Павел, Даниел, Лальо, Ботьо,Андрей, Венцислав, Георги, Венцислав, Йордан.

Случаят по инцидента така и не е изяснен докрай, а близките на загиналите смятат, че много факти около катастрофата са потулени. Делото е било възобновявано три пъти, но все още няма виновни за смъртта на 14-те български момчета.

Има десетки свидетели на трагедията, сред които и покойният подземен бос Иво Карамански, който пътува зад военния камион по време на фаталната експлозия. Носи се слух, че взривът всъщност е бил опит за убийство на Карамански. Версията е подсилена с останали следи от гилзи по крайпътната табела. Какво всъщност се е случило във фаталната нощ, остава неясно както за близките на загиналите войници, така и за цялото общество.

На паметника днес на бул. "Околовръстен път" в София освен цветя, близки и роднини бяха оставили сладки, питки, кибрит, бонбони и цигари. Имаше и венци - от ДП "ТСВ" и от Министерство на транспорта. Министерство на отбраната не беше счело за нужно да отдаде почит на загиналите войници. Поне до 15.30 часа днес, венец от ведомството на Николай Ненчев нямаше.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини