Още 5 болни от бруцелоза в Рила

26 са вече болните от бруцелоза в Рила - новоустановените са петима, съобщи д-р Илияна Кръстева от регионалната инспекция по здравеопазването в Кюстендил.

Тя обяви, че засегнатите от тежкото заболяване, причинено от консумирането на козе мляко от болни животни,в Рила е около 10%, което е доста обезспокоително. Според лекарката следва да дадат серумна проба за изследване от бруцелоза и братятя от Рилския манастир, след като две от козите, дарени на манастира, са дали положителна проба.

"Такива са правилата - където има болни животни и евентуално консумиране на продукция от тях, трябва да се направят изследвания за хората там", отбеляза д-р Кръстева.

"Ние нямаме никаква вина", каза за бруцелозния проблем в манастира юристът на светата обител Росен Михайлов, който беше дошъл по служебни дела в Кюстендил.

Пред репортери игуменът на Светата обител Адрианополоският епископ Евлогий каза, че манастирските животни - около 60 овце и 5-6 кози, пасат високо в планината, те не се смесват с други стада и не би трябвало да има заразени сред тях. Предстои на базата на доклад от ветеринарните служби и в Рилския манастир да бъде обявено огнище от бруцелоза и да бъдат набелязани конкретни мерки срещу разпространението на болеста, особено преди големия празник Богородица на 15 август, каза зам.-областинят управител на Кюстендил Силвия Велкова. Всякакво движение на животни по Рилското корито - и за празника Голяма Богородица, се забранява.

С положителна проба са и 5 овце от стадо в с.Смочево, както и две крави. В планинското селце вчера евтаназирали 78 кози. "И в планината се разболяват, много активна е нерегламентираната търговия с животни в тоя район", обясни бившият кмет на Дупница д-р Първан Дангов, който е на терена на огнището с бруцелоза от първия ден на епидемията. До вчера бяха взети 1449 проби - на 809 кози, 522 овце, 77 говеда и 62 бивола. От тях положителни са на 169 кози, 2 крави и 5 овце, обяви лошата статистика, зам.областният шеф Велкова. При хората от 273 проби болните са 26, не се броят няколкото софиянци с корен от Рила, пипнали заболяването, уточни д-р Кръстева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини