Fibank награди Сани Жекова

Задържаха психично болен мъж, убил баща си

Късметлия падна пред влак, счупи само крак

Фандъкова: Правителството отпусна 151 млн. лева за реконструкция на централната градска част

Швейцария дари противопожарен автомобил на община Кресна

Бойко Борисов: Столична община да помисли да направи скъпа зона в центъра Който иска да се разхожда с колата из града, да плаща повече, каза премиерът

Полицаи спряха от продажба 350 кг захарни и шоколадови изделия с изтекъл срок на годност

Георги Икономов: Името Банско е разпознаваемо в Бурса и е предпочитана туристическа дестинация

Президентът Радев наложи вето на Закона за КТБ

Ферари има два рождени дни Ако беше жив, Енцо щеше да навърши 120 г.

Цветан Цветанов: Жаблянов се държа все едно е номиниран за председател на БСП

Корнелия Нинова: Искането за оставка на Валери Жаблянов е противоконституционно

110 депутати решиха оставката на Валери Жаблянов

Съдът отложи първото заседание по делото срещу Владо Плацентата

Арестуваха двама, ограбили казино и бензиностанция с пластмасов пистолет

Статуи, иззети от иманяр, са римски уникати

Прецизна експертиза потвърди абсолютната автентичност на 19 мраморни паметника от римско време, които бяха иззети от иманяр в Шумен през месец март тази година. Доц. Здравко Димитров от НАИМ при БАН потвърди във вторник пред журналисти, че се касае за перфектна изработка на каменоделци, работили с най-висококачествен мрамор. Това важи за всички мраморни части от статуи, надгробни паметници и саркофаг с уникални украси.

Както “Труд” писа, всички те бяха открити в ламаринен гараж на бул.”Мадара” в Шумен. Находките били в чували от сезал сред купища непотребни вещи. Струпал ги турският гражданин Вейсел Санлъ/51г./, който обяснявал пред криминалисти, че това са тежки “камъни”, съвременни копия.

“Това е най-висша форма на римското изкуство. Висококачествените паметници са изработвани от каменоделци през II век, някои са от елинистическата епоха”, категоричен бе доц.Димитров. Обединява ги перфектната им изработка, иначе сигурно идват от Турция, а може би и Сирия и Ирак. Трафика през нас има шокиращи размери и най-вероятно са предназначени за колекционер в Западна Европа. При всички случаи те не са били музейни експонати, но са събрани в обща пратка за купувач, предполагат спецове. Възможно е и да са умишлено начупени за по-лесно транспортиране.

Сред гаражните находки бе и оригинална шумерска плоча на 5 000 години, но тя все още е обект на експертизи от друг специалист, стана ясно във вторник.

В момента находките, достойни за Лувъра, се съхраняват в шуменския исторически музей и той ще иска артефактите да останат тук и да бъдат част от експозицията му.

Прокурорът по случая Маргарита Георгиева каза, че досъдебното производство по случая, което се води срещу Сънлъ, е пред приключване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете