Статуи, иззети от иманяр, са римски уникати

Прецизна експертиза потвърди абсолютната автентичност на 19 мраморни паметника от римско време, които бяха иззети от иманяр в Шумен през месец март тази година. Доц. Здравко Димитров от НАИМ при БАН потвърди във вторник пред журналисти, че се касае за перфектна изработка на каменоделци, работили с най-висококачествен мрамор. Това важи за всички мраморни части от статуи, надгробни паметници и саркофаг с уникални украси.

Както "Труд" писа, всички те бяха открити в ламаринен гараж на бул."Мадара" в Шумен. Находките били в чували от сезал сред купища непотребни вещи. Струпал ги турският гражданин Вейсел Санлъ/51г./, който обяснявал пред криминалисти, че това са тежки "камъни", съвременни копия.

"Това е най-висша форма на римското изкуство. Висококачествените паметници са изработвани от каменоделци през II век, някои са от елинистическата епоха", категоричен бе доц.Димитров. Обединява ги перфектната им изработка, иначе сигурно идват от Турция, а може би и Сирия и Ирак. Трафика през нас има шокиращи размери и най-вероятно са предназначени за колекционер в Западна Европа. При всички случаи те не са били музейни експонати, но са събрани в обща пратка за купувач, предполагат спецове. Възможно е и да са умишлено начупени за по-лесно транспортиране.

Сред гаражните находки бе и оригинална шумерска плоча на 5 000 години, но тя все още е обект на експертизи от друг специалист, стана ясно във вторник.

В момента находките, достойни за Лувъра, се съхраняват в шуменския исторически музей и той ще иска артефактите да останат тук и да бъдат част от експозицията му.

Прокурорът по случая Маргарита Георгиева каза, че досъдебното производство по случая, което се води срещу Сънлъ, е пред приключване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони