Шефът на музея в Шумен поиска "свещената" вода от Плиска на концесия

Министерството на здравеопазването разпореди на Регионалната здравна инспекция в Шумен да направи пълен физикохимичен и микробиологичен анализ на водата от т.нар. свещен кладенец в Плиска.

Както „Труд“ съобщи, във водата при първоначално изследване бяха открити нитрати два пъти над безопасната норма.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров каза, че е естествено във водата да има нитрати, но успокои, че премиерът Бойко Борисов не е пил от течността.

Междувременно директорът на музея в Шумен поиска на концесия т.нар. свещена вода от Голямата базилика в Плиска. "Съжалявам, че може би ще прозвучи като конфронтация с проф. Божидар Димитров. Действително рекламата и привличането на вниманието на туристите е нещо изключително важно, но според мен не бива да изпускаме контрола от този процес", каза музейният шеф Георги Майсторски.

Според него продажбата на водата и раздаването й като подарък "прекрачва една граница и е недопустимо". Майсторски обясни, че ако трябва някой да продава течността, според Закона за концесиите първият по право е регионалният музей. Той е стопанин на историко-археологическия резерват "Плиска".

"Аз лично бих претендирал пред Министерския съвет за концесия, за да има премерено използване на този ресурс", каза Майсторски. И обясни, че ако това се случи, парите ще се ползват само за нуждите на археологическия резерват. "Ако някой иска да почерпи от силата на това място, трябва да дойде лично", смята шефът на музея. Той изказа опасения, че се стига до комерсиализация на откритията.

Археологът: Предупреждаваме хората

„Продължаваме да работим в кладенеца в Плиска и да размътваме водата. Докато не свършим работата си, тя не е годна за пиене. След това шахтата, която е на 12 века, ще трябва да се хигиенизира", каза археологът доц. Павел Георгиев. "Хората идват, вземат вода, ние им обясняваме, че не е за пиене, а те казват, че ще я използват за миене. Не можем да ги спрем, това е нормална реакция. Суеверието продължава да е част от човешката култура", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини