Съдът отхвърли споразумение за трафиканта, сгазил полицай

Окръжният съд в Хасково отхвърли във вторник споразумение между прокуратурата и 31-годишният трафикант на хора Стефан Георгиев, който сгази граничен полицай при опит за бягство. Договорката между мъжа от с. Сладун и държавното обвинение бе за 36 месеца условно с 5-годишен изпитателен срок.

Съдия Красимир Димитров изслуша страните и отхвърли споразумението."Има сериозни пропуски в повдигнатото обвинение. В него въобще не се уточнява вида, марката и модела на автомобила, нито регистрационния му номер. Също така Георгиев изобщо не е бил питан дали има шофьорска книжка. А при престъпленията в транспорта има и наказания, свързани с лишаване от правоуправление. Няма как съдът да гадае дали подсъдимият разполага със свидетелство за правоуправление", мотивира се представителят на Темида.

На 3 април т.г. Стефан блъсна с колата си повреме на гонка граничния полицай Александър Райков.Това стана докато униформеният се опитваше да спре шофирания от Георгиев "Мицубиши Галант". Возилото бе пълено с бежанци, пресекли незаконно границата. Инцидентът стана между свиленградските села Сладун и Варник. Граничарят бе приет в болница, а нараняванията му са определени като средна телесна повреда. Предвиденото от закона наказание за това престъпление е от 3 до 12 години затвор. За участието в канала за нелегални Георгиев е трябвало да получи възнаграждение от 100 лв. Това призна самият той пред съда, когато бе задържан под стража за постоянно.

"Въпреки че е направил пълни самопризнания и няма предишни провинения, обвиняемият е действал с изключителна дързост. Не само, че не се е подчинил на полицая, но й го е ранил. Случило се е, докато пострадалият Александър Райков е изпълнявал служебните си задължения. Това не е само дързост, но и цинизъм от страна на извършителите на подобни престъпления!" Така се мотивира съдия Филип Филипов преди 4 месеца, за да наложи най-тежката мярка за неотклонение на 30-годишния мъж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право