Ислямска държава действа за създаването на халифат във Великобритания

Групировката "Ислямска държава" (ИД) изисква от потенциалните британски джихадисти да не отиват в Сирия, а да останат във Великобритания, да се включат в различни терористични атаки и да действат в страната със същата мотивация както на сирийския фронт.

Тази нова тактика на ИД бе разкрита от британската телевизия "Скай Нюз", чиито журналисти са провели разследване под прикритие. Те се представили като "потенциални джихадисти" и общували в интернет с членове на ИД на различно ниво, които се занимавали с вербуване на поддръжници и издаване на фалшиви документи, пише БГНЕС.

Журналистическият екип установил, че ИД сега насърчава британците да формират групировки, с които да започна продължителен дълъг процес за създаване на "Ислямска държава" на британска земя. ИД успяла да наеме чрез интернет "поне седмина британци", за да извършват терористични нападения на британска територия.

Журналистите комуникирали с британско мюсюлманско семейство, което в момента е в Сирия. От него те научили, че в Шотландия групировката има потенциален терорист самоубиец, а други двама британци са обучавани за извършване на терористични нападения. При това ИД се стреми да вербува хора без никакво криминално или екстремистко досие.

Един от джихадистките командири се похвалил, че 4-5 британци се обучават в извършване на терористични нападения на територията на "халифата" (на държаните от ИД области в Сирия и Ирак).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят