Масово тровят кучетата във Враца

Прокуратурата и полицията във Враца започват проверка на зачестилите случаи на открити мъртви кучета в града.

Това се случва след жалба на общината, предизвикана от множество граждански сигнали. Според ветеринари, смъртта на животните е предизвикана от отравяне, съобщи БНР.

От началото на годината, по различно време в отделни квартали на Враца, е установено масово отравяне на кучета. Досега ветеринарният лекар д-р Цонка Чалманова е събрала данни от лични наблюдения и потърпевши за близо 30 отровени животни.

"Отровата се разхвърля вечер в тревните площи и понеже кучетата се разхождат нощно време да търсят храна, те лесно я намират. За жалост, освен уличните кучета, намират отрова и домашните кучета, които са изведени на разходка. Стигаме до там, че вече отровите се разнасят, не само по улиците, но отрова се хвърля и в дворовете на хората, за които знам 4-5 случая, че са отровени дворни кучета", разказва тя.

Клиничната картина при умрелите животни е една и съща и дава основание да се смята, че като отрова е използван препарат за обработка срещу паразити на семена за посев.

Това е едно органофосфорно съединение, което прави много силна отрова. Отравянето е свръхостро, защото времето от поемането на отровата до смърттса на животното е 20-30 минути. Тя е нервнопаралитична отрова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони