На 27 април 2018 да почерпят

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Рекорден брой нови пенсионери

Предстоящото повишаване на възрастта и стажа за пенсия е предизвикало рекорден наплив от кандидат-пенсионери. Това показва статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ). През първото полугодие на 2015 г. са се пенсионирали 55 585 души. Броят им е със 7518, или с над 15% повече, отколкото през същия период на миналата година, когато също беше отчетен голям наплив. Близо 100 000 души се пенсионираха през 2014 г., но по всичко личи, че рекордът ще бъде подобрен през 2015-а.

Статистиката на НОИ за предходни години показва, че винаги когато предстои вдигане на пенсионната възраст, броят на кандидатите за пенсия нараства.

Военните и полицаите са групата с един от най-големите ръстове на кандидат-пенсионери. През първото полугодие строя са напуснали 1773 униформени – с 25% повече спрямо същия период на 2014 г. Причината е, че от 2016 г. критериите за пенсионирането им се затягат, като се въвежда пенсионна възраст.

Според сегашното законодателство военни и полицаи трябва да имат 27 години стаж, от които 18 години в системата на сигурността, за да излязат в отдих. От 1 януари 2016 г. ще се добави и изискването да са навършили 50 години и 10 месеца.

Близо 31 000 души са получили пенсии за стаж и възраст през първото полугодие на т.г. Броят им е с 6000, или с 24% повече, отколкото през първите 6 месеца на 2014 г.

Броят на инвалидните пенсии е намалял незначително с 0,2%, но остава висок. През първото шестмесечие 15 370 души са се пенсионирали преждевременно заради болест.

Леко са се увеличили пенсиите, които не са свързани с трудова дейност. Сред тях най-многобройни са социалните пенсии за инвалидност – 1698. Отпуснати са и 193 социални пенсии за старост, което е 28% увеличение спрямо първото полугодие на миналата година. От 1 юли размерът на това плащане се повиши до 115,15 лева. Право на такава пенсия имат хората, които са навършили 70 години, когато годишният доход на домакинството им е под 65 лева на човек.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.