Маделин Стюарт - мис Слънчице

Наричат я Слънчевата манекенка. А защо не мис Слънчице? Не, онова грозновато момиченце от едноименния филм не носи в гените си нейния проблем, но историите им си приличат - вдъхновяващи са.

Австралийката Маделин Стюарт няма нищо общо с моделите, които сме свикнали да виждаме по кориците на лъскавите списания. 18-годишното момиче, родено със синдрома на Даун, от дете мечтае да стане звезда в модния свят, но допреди няколко месеца сбъдването на съкровеното желание изглежда абсолютно неизпълнимо. Неотдавна обаче се разбра, че Маделин е подписала два рекламни договора, които светкавично преобръщат живота й - безнадеждната доскоро мечтателка сега е част от модната индустрия и вече сама продава… надежди.

Профилът й в Instagram издава част от личната легенда на Стюарт. Тя живее с майка си в Брисбейн, Австралия. Обича да танцува, да плува, да се облича с красиви дрехи и да си чати в интернет.

Както повечето хора, родени със синдрома на Даун, Маделин дълго време страда от наднормено тегло. Но мечта й да стъпи на модния подиум я амбицира да изключи от менюто си прекалено калоричните и вредни продукти. И това, разбира се, й помага да отслабне с 20 килограма.

Майката на Маделин - Розан Стюарт, решава, че упоритостта на детето й заслужава да бъде възнаградена. И започва да й помага да сбъдне мечтата си да стане звезда от модния бизнес. „Хората със синдрома на Даун са способни на много неща, просто правят всичко със свой собствен маниер. Дайте им шанс и те ще надхвърлят всичките ви очаквания. Освен всичко друго могат да бъдат и красиви, и сексапилни”, убедена е Розан.

Старанията на майката и дъщерята постепенно се увенчават с успех. В социалните мрежи започват да се трупат похвали за Маделин. А щом популярността на страниците й в Instagram и Facebook достига небивали размери, от нея лавинообразно се заинтересуват и много англоезични медии.

Светът на съвременната мода е отворен за хора с „различна красота” – за модели от т.нар. plus-size (размер плюс), за всякакви раси и националности, дори за транссексуални… Но за „слънчеви хора” там постарому съществуват невидими бариери. Вярно е, че през пролетта на 2015 г. по време на модната седмица в Ню Йорк по подиума минава родената със синдрома на Даун актриса Джейми Брюер, но тя не е професионален модел, а появата й е по-скоро частен случай. Така че Маделин е първопроходец.

Според клаузите в двата договора, предложени на австралийското момиче, Стюарт ще рекламира спортни облекла на Manifesta и чанти на everMaya. Маделин продължава да мечтае да работи за марки, чиято продукция харесва най-много - Gucci, Versace и Forever 21, но е открита и за сътрудничество с малки нишови компании, отворена е и за благотворителни проекти.

Тя има 400 000 последователи във Facebook. „Толкова съм щастлива, на върха на блаженството съм!”, пише Маделин в своята интернет страница. Майка й не е чак толкова възторжена, по-скоро е сдържана в емоциите си, затова пък мечтите й са по-глобални. „Знам, че мнозина мислят, че става дума за 5-минутна слава. Но ние вярваме в успеха и се надяваме, че популярността на Маделин ще доведе дотам хората, родени със синдрома на Даун, в бъдеще да бъдат възприемани по друг начин.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл