На 21 юли 2018 да почерпят

Испания спаси 540 преселници в Гибралтарския проток

Изписаха от болница британеца, отровен с Новичок

„Боинг“ триумфира на шоуто „Фарнбъро“ Истински железен човек лети на авиошоуто (ИНФОГРАФИКА)

Николай Младенов, специален координатор на ООН в Близкия изток: Израел и Хамас да отстъпят от ръба на войната

Сменят ветеринаря в Болярово, евтаназия в Шарково ще има

Томислав Дончев за скандалите около чумата: Една рутинна процедура се превърна в политическа криза

ОПОС ще финансира ВиК проекти за 1,35 млрд. лв.

Коцето спря купоните Певецът отбеляза празника със семейството си

Израел и Русия се договориха за по-тясно сътрудничество в Сирия

Тръмп няма да подкрепи предложението на Путин за референдум в Донбас

Макрон уволни свой сътрудник, бил протестиращи

Цветан Цветанов след решението на НС за мигрантите: Благодаря на опозицията!

Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Контролът на КАТ компрометиран от данните в отчетите

КАТ достигна неподозирани върхове в отчета на контролната дейност, след като пусна в интернет данните от написаните актове и фишове през първата седмица на август. Пръв за разминаванията алармира не някой друг, а бившият комисар Алекси Стратиев, който ръководи пътната полиция у нас от 2004 до 2012 година, а сега е експерт по пътна безопасност.

“Не е възможно в две съседни областни дирекции, каквито са Благоевград и Кюстендил и през които минават едни и същи потоци, да има десетократно разминаване в данните”, посочи Стратиев. Според изнесеното в отчета КАТ-Благоевград е засякъл 935 нарушения, докато колегите им от Кюстендил – едва 99. С мобилни и стационарни камери благоевградските ченгета са успели да снимат 515 коли и да издадат електронни фишове, а кюстендилските им колеги – 0.

Проверка на “Труд” установи, че катаджиите в Благоевград са обявили 62 точки за контрол на скоростта в техния регион, докато комшиите им от Кюстендил – 74. Излиза, че или не е работила нито една кюстендилска камера, или в началото на август там са излезли в отпуск всички чиновници, които обработват снимките.

Още по-компрометирана изглежда графата в таблицата на КАТ, където трябва да са записани всички спрени и глобени, без проверката да е записана с камери и микрофони. Например в областите Плевен, Ловеч и Габрово ченгетата докладват, че не са махнали на нито един автомобил, без проверката да е филмирана. Тези факти може лесно да се проверят, ако от инспектората на МВР изискат всички записи, за да изгледат как са написани 67 фиша и 48 акта в Плевен, 52 фиша и 24 акта в Ловеч и 141 фиша и 67 акта в Габрово. И пак Кюстендил – всичките 99 нарушения през миналата седмица са констатирани от тамошните полицаи, без да снимат нито веднъж.

В София се престарават – пишат повече глоби от нарушенията

КАТ-София е доста напред с материала – при 1136 констатирани нарушения са издадени 1193 наказателни документа. Фишовете (694) и актовете (499) са с 57 повече от самите нарушения, сочи отчетът в интернет. Случайно или не софиянци са първи и по спиране без филмиране – 331 проверки, при 3 пъти по-малко в Пловдив и 5 пъти по-малко във Варна.

В Търговище пък са засечени 665 нарушения и са написани 248 фиша и 55 акта. “Фиш се издава само за едно нарушение, а акт и за няколко. Излиза, че в един акт трябва да фигурират 7,6 нарушения, което е нереалистично”, коментира още Алекси Стратиев.

Алекси Стратиев: Данните са повече от смехотворни

“Много е хубаво данните за контролната дейност на “Пътна полиция” да се публикуват и чест прави на министър Румяна Бъчварова за това решение”, коментира пред “Труд” бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев.

“Важно е хората да видят къде как се работи. Нормално е, като си свършил нещо, да го отчетеш коректно, а като не си свършил нищо – да се чудиш как да го отчетеш. Главната дирекция на полицията не би трябвало да анализира данните в този им вид, а да назначи проверки, например в София, в Търговище, в Кюстендил, където се наблюдават абсурди. Това, което са изнесли, е повече от смешно. Моето обяснение е, че справката е била готвена спешно, а е и много трудно да се обобщават данни от дежурните в неделя. Силно се надявам, че другата седмица отчетите ще бъдат поправени”, добави Стратитев.

От полицията съобщиха и за акция, проведена в страната от петък до неделя. При нея са били заловени 150 шофьори с алкохол и 132-ма без книжки. Така и цял ден вчера не стана ясно дали тези данни са включени в общата бройка за контролната дейност, изнесена в понеделник в интернет.

МВР: Грешките са технически

Отчетът на контролната дейност през седмицата бе направен за първи път, затова и бяха допуснати технически грешки. При всички случаи те не са нито големи, нито преднамерени. Това обясниха пред “Труд” от националната полиция. В понеделник и вторник данните са били анализирани и част от шефовете на КАТ в страната са предупредени да не допускат подобни неточности при отчета за следващата седмица.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.