Проверката за терористи в Слънчев бряг започнала преди сигнала от супермаркет

Полицаите искали списъци на пристигащи и заминаващи туристи от 1- ви до 8 - ми август

Полицията е проверявала по хотели и квартири за двамата терористи влезли у нас още преди те да бъдат засечени от охранителна камера на супермаркет в курорта Слънчев бряг. Собственикът на магазина е донесъл запис в полицията, на който се виждат мъж и жена, които имат прилика с издирваните. Те са засечени да вървят покрай супермаркета в 23:17 ч на 8- ми август. Часове по-рано униформени полицаи са обикаляли по рецепциите на хотелите и са проверявали регистрациите на туристите- пристигащи и заминаващи, както "Труд" писа.

Списъците, които полицаите са искали са били за период от седем дни назад. Цялата полиция по морето продължава да е вдигната на крак. В курортите има засилена охрана, цивилни обикалят и по плажовете. Не е ясно дали засечените мъж и жена са издирваните джихадисти. Служители на ДАНС са също от няколко дни в Слънчев бряг и проверяват сигнала. Издирваните са френската гражданка от ирански произход Езида Елхам и румънският гражданин Мимо Попеску. Според слухове мъжът от записа е говорел на румънски.

Сигналът, подаден за видени в курорта джихадисти не е само един, каза отлично информиран източник. Кой е супермаркетът, покрай който са минавали джихадистите, също е спорно. Вчера плъзнаха слухове че са засечени от камерите на два - единият е още на входа на курорта, а другият между два известни хотела. Камерите в центъра на комплекса са далеч по- сигурни, затова смятам, че става дума за втория магазин. Но в момента тече дезинформация, тъй като се цели магазинът и собственикът му да не излизат на светло, каза източник от Сл. бряг.

Според запознати, възможнжо е двамата засечени да са излизали от курорта и затова втората вечер- на 9 август мерките за сигурност на фестивала "Спирит ъф Бургас" , както и на Европейското първенство по ветроходство в морския град бяха удвоени.

"Това не е сериозно. Терористи се ловят тайно, а сега какво стана- подлудиха цялата държава", каза ядосано хотелиер. Той и много негови колеги смятат, че става дума за слух.

Мерките за сигурност, които са взети от началото на сезона по принцип са драконовски, но не желаем да ги коментираме, казаха източници, свързани с израелските туристи в курорта.

Вчера нови слухове плъзнаха из региона, като например, че джихадистите обикаляли градове в Северна България /Разград б а/, за да търсят "войници" за Ислямска държава.

Междувременно полицаите ловят наред престъпници в курорта. Вчера бяха заловени двама скимери. Мъжете са на възраст 34 и 50 години, а в квартирата им са открити 15 комплекта скимиращи устройства. Те са задържани непосредствено след демонтаж на скимиращо устройство от банкомат, разположен на централна улица в Слънчев бряг-Север. Обитавали са квартира в курортния комплекс

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини