САЩ не са се съгласявали за зона за сигурност в Сирия

В споразумението между САЩ и Турция се говори за използване на турската (военновъздушна) база Инджирлик, но не и за създаването на зона за сигурност в Сирия. Това заяви на среща с журналисти официалният представител на Държавния департамент на САЩ Марк Тонер, съобщава БГНЕС.

"В договора главното внимание се отделя на турския военен обект, там не става дума за зона. Ние се договаряхме за съвместно противодействие на терористичната групировка ИД в северната част на Сирия и за ликвидиране на терористите на тази територия", каза той в отговор на многобройните въпроси по тази тема, задавани от журналистите на редовния брифинг, предаде ТАСС.

По-рано във вторник заместник-министърът на външните работи на Турция Феридун Синироглу съобщи, че въоръжените сили на САЩ и Турция ще осигуряват защита на зона за сигурност на територията на Сирия. "Ние със САЩ имаме общо разбиране по въпроса за създаване на зона за сигурност и се договорихме за създаването й в Сирия на границата. В тази зона ще се намира арабско население и тюркмeните (живеещи в Сирия). Всички те ще бъдат под защитата на ВВС в случай на възможни атаки от ИД, кюрдската партия на демократичното единство или от силите на режима на Асад", заяви той.

Синиргиоглу обаче не съобщи дали се планира да се изпрати в тази зона на сирийска територия турски сухопътен контингент. Предполага се, че с въпросите за защита на населението в зоната ще се занимава сирийската опозиция, пише ТАСС.

Още миналата година след посещението си в Афганистан през октомври, турският президент Реджеп Ердоган обяви, че "създаването в северната част на Сирия на зона за безопасност не е окупация на тази територия". "Ние отправихме четири искания (към международната коалиция): за създаване на зона забранена за полети, зона на безопасност, за обучение и осигуряване (на опозиционните формирования в Сирия) и за борбата срещу сирийския режим. Докато това не се осъществи, нашето участие е невъзможно", посочи Ердоган, имайки предвид активното съдействие на Турция на коалицията и възможното й присъствие на сирийска територия.

Анкара предпочиташе и по-рано да използва формулировката "зона на безопасност" и израза "буферна зона" и подчертаваше, че създаването на такава зона не е окупационна мярка. "Това е само предоставяне на възможност на избягалите в Турция сирийски граждани да се върнат на своя земя. За това е нужно там да се гарантира сигурност".

Той подчерта още, че за Турция няма разлика между сирийската кюрдска Партия на демократичното единство, чиито бойни отряди се бият срещу джихадистите от ИД, и ПКК (Кюрдската работническа партия) в Турция. "За нас те са едно и също - терористични организации. Неправилно би било да се очаква от нас да започнем да помагаме на едната от терористичните организации", бе заявил Ердоган още през октомври 2014 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят