Индонезия поиска 324 млн. долара от семейството на експрезидента Сухарто

Върховният съд на Индонезия задължи семейството на бившия президент Сухарто, който управлява "Страната на трите хиляди острова" в периода 1967-1998 г., да върне на държавата 4,4 трилиона индонезийски рупии (324 млн. долара), използвани за други цели от контролираната от него фондация Supersemar.

Съдът "уважи искането (на главната прокуратура) да преразгледа делото и отхвърли аргументите на фондация Supersemar", е решението на висшия съдебен орган, пише вестник Jakarta Globe, цитиран от БГНЕС.

Върховният съд отмени правителствено постановление от 1976 г., изискващо от всички държавни банки да отчисляват в полза на Supersemar 2,5% от печалбата си. Тези средства трябваше да се изразходват за нуждите на образованието, но разследването разкри, че те не са били използвани по предназначение.

Съдът също така отмени решение от 2010 г., семейството на Сухарто да плати само около 315 000 долара. Сега фондацията трябва да върне на държавата 75% от натрупаните повече от 400 милиона долара от създаването й.

Синът на покойния бивш президент Хутомо Мандала Путра, когото индонезийците наричат Томи Сухарто, вече обжалва решението на съда, като каза, че това е отмъщение за свалянето на първия президент на Индонезия - Сукарно. Една от дъщерите на Сукарно - Мегавати Кукарнопутри, беше държавен глава в периода 2001-2004 г. Тя е основател и несменяем (от 1998 г.) председател на Демократическата партия на Индонезия - основната политическа опора на сегашния президент Джоко Видодо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят