На 26 май 2018 да почерпят

Плътско познание с Джилиън Андерсън

НАСА ще строи завод за ракети на Луната

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

И Зоран Заев беше при папа Франциск (ВИДЕО)

Рахой няма да свиква предсрочни парламентарни избори в Испания

Българин откупи картина за милиони и я върна у нас

25 лева за ден плаж в Гърция Копърки подбиват цените, возят без документи

Китай: От търговска война със САЩ няма да има печеливши

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 26 май 2018

Съдът остави в ареста шефа на КАТ-Благоевград, другият излезе срещу 7000 лева

Нинова в Галиче: Дайте пример на цяла България – изгонете мутрите от властта!

За втора вечер абитуриентите в Благоевград показаха стил и красота на червения килим

Зам.-министър Ваньо Шарков: Търсим финансиране за детска болница

Имаме идея да се изгради детска болница, която да поеме всички структури, които в момента са пръснати в отделни здравни заведения. Ако успеем да го направим, а вярвам, че ще го направим, то ще е свързано със сериозно финансиране, което ние продължаваме да търсим. От началото на този мандат нашият екип не е преставал да търси финансиране на този проект. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред БНТ.

“Основният проблем е финансирането. Ако имаме 15 млн. капиталови разходи за година, едно такова лечебно заведение изисква поне 5-6 пъти по-високи разходи”, поясни той.

Зам.-министърът подчерта, че програмата за майчино и детско здравеопазване е факт – тя е плод на политическа воля. До края на годината са предвидени 2 млн. лв. за изграждане на центрове за детско здравеопазване към здравните заведения в страната. Това е политическа воля да стартираш подобно нещо и да осигуриш неговото финансиране, увери д-р Шарков. В момента в болниците се сформират екипи, които да започнат да обслужват майки и деца с хронични заболявания и малформации от септември.

“Целта ни е през тази програма да осигурим поне малко спокойствие на родителите с такива деца. Целта е с екипа от педиатър , социален работник и психолог на едно място да се осъществи цялостната грижа за здравето на майките и децата”, коментира той. “Имаме достатъчно специалисти за тези детски центрове. В здравеопазването има изключително компетентни лекари, особено когато става дума за детско здравеопазване. Идеята е в този център да се осъществява консултативна помощ. Екипът може да извика специалист за да прегледа детето с хронично заболяване, увери д-р Шарков. Той подчерта, че тази програма се финансира от Министерство на здравеопазването.

Пациентите вече се хоспитализират с личната си карта. Това работи. По този начин се борим с фалшивите хоспитализации. Вече имаме случай, който сме предали на прокуратурата. Пациент, който е лежал в една болница, се оказва, че по същото време е бил лекуван и в друга болница. Ще бъдем безкомпромисни към такива неща и ще спрем всички такива порочни практики, заяви Шарков.

Ваксинирането е необходимо. Имаме два пътя на развитие. Единият е да се върнем в Средновековието и да умираме от болести, които са върлували тогава. Другият е да бъдем модерно общество и да вървим напред. Дебатът е да се получи повече информация за ваксините. Ще има сериозна информационна кампания за ваксините, каза още зам.-министърът.

За спешната помощ зам.-министърът каза, че се планира тотална подмяна на линейките. Ще бъде променена и инфраструктурата на центровете за спешна медицинска помощ. Мерките са предвидени да се реализират до 2020 г.

Пациентите ще бъдат групирани в зависимост от тежестта на тежест на тяхното страдание. Червена група – с пряка опасност за живота. Втора – зелена – който не е в пряка заплаха, но във времето има опасност да се появи заплаха. Третата група са такива, които не са с пряка заплаха за живота. Така когато имаме пациент с пряка заплаха, да бъде приоритетно обслужен, а след това другият пациент, поясни д-р Шарков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.