Бернд Ригерт: Ципрас е готов на всичко, за да остане на власт

Новината от Гърция, че правителството и кредиторите са се споразумели за трети помощен пакет, на първо четене звучи добре. За жалост обаче все още няма никакъв повод да надуваме вече фанфарите. Договорът за нови кредити всъщност документира един провал, пише БГНЕС.

Нуждата от нов помощен пакет в размер поне на 86 милиарда евро за следващите три години просто показва, че през последните пет години предишните два пакета и частичното отписване на дългове за 330 милиарда евро не са помогнали. Досегашните рецепти на еврогрупата и на МВФ не постигнаха очаквания ефект. Сега същото лекарство се предписва за трети път. Дали този път то ще проработи?

Мерките и ограниченията, наложени на гръцката държава и на данъкоплатците, са тежки. В тях са концентрирани всички онези реформи, които през последните пет години бяха пропуснати или проведени само половинчато. Тъй че на какво основание да се надяваме, че през следващите три години, в условията на още по-тежки бюджетни мерки, реформите наистина ще бъдат проведени, а в Гърция ще възникне нов икономически модел?

Целта е след три години Гърция да започне да обслужва сама дълговете си, завръщайки се на свободните капиталови пазари. От нея не се очаква номинално намаление на задълженията си, а просто скромен икономически ръст, така че малко да се промени съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП).

Третият помощен пакет е свидетелство за провал и поради това, че в него липсва един съществен елемент: просто е прескочено изискването страната да може да обслужва дълговете си, за да получи пари от фонда EСМ. Еврогрупата едва през есента ще разглежда въпроса дали Гърция някога изобщо ще може да се добере до поносимо съотношение между дълг и брутен вътрешен продукт. Тъкмо поради това засега МВФ няма да участва в третия помощен пакет. С други думи, блокът на кредиторите се пропуква.

Можем да очакваме, че кредитите за Гърция ще бъдат разсрочвани до безкрайност. А това на практика означава опрощаване на дългове, само че под друго име. Първият и вторият помощни пакети все още изхождаха от очакването, че един ден Гърция сама ще поеме обслужването на дълга си. Този план очевидно се провали.

С гръм и трясък се провали и коалицията от крайно леви и крайно десни на премиера Алексис Ципрас. Той встъпи в длъжност с обещанието, че никога повече няма да приема помощни пакети, че т.нар. Тройка няма повече да стъпи в страната, а гръцките гражданите ще се отърват от мерките за икономии. Всъщност се случи точно обратното. Само преди пет седмици на референдум гърците гласуваха против мерките, които сега официално влизат в сила. Управляващата партия "Сириза" се разцепи, задават се предсрочни избори. И никой не може да си представи как в тези условия ще бъдат осъществени необходимите реформи.

Пред заплахата от държавен фалит, по време на преговорите Алексис Ципрас настояваше да се бърза. Едва когато Гърция се оказа пред излизане от еврозоната, той със закъснение разбра, че без общата валута страната му ще се срине в бездната. Под натиска на обстоятелствата премиерът се съгласи на кредиторите да бъде приписано държавно имущество. На практика Ципрас прие всички условия, само и само да получи по-бързо пари. А това поражда съмнението, че той дава обещания единствено, за да получи кредити. И изобщо не е ясно дали някога ще ги изпълни.

Алексис Ципрас иска най-вече да остане на власт. И, преследвайки тази цел, е готов рязко да сменя курса си. На такъв човек не може да се има доверие. Ето защо договорът за третия помощен пакет съдържа допълнителни подсигуровки и клаузи за проверки. Тепърва ще видим дали те ще бъдат ефикасни. Нека да си припомним, че до есента на 2014 година всъщност изглеждаше, че Гърция се е разминала с най-лошото. После обаче дойде новото правителство, което съвършено безотговорно започна да играе двойни игри – и през първото полугодие на 2015 година Гърция отново влезе в рецесия. Банките се срутиха, а държавната хазна остана без пари. Това е драматичната равносметка.

Ще се обърнат ли нещата с третия помощен пакет, чиито условия всъщност не приемат нито хората в Гърция, нито управляващата партия? Този въпрос засега остава без отговор. Да, ще бъде спечелено малко време, но как ли ще го използват? Сигурно е едно: ако третият пакет се провали, Гърция ще трябва да излезе от еврозоната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят