Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Откриха най-малката черна дупка във Вселената

Американски учени откриха най-малката черна дупка от всички, регистрирани някога в центровете на галактиките. Според съобщението на НАСА, откритието е направено с помощта на орбиталната обсерватория “Чандра” и телескопа “Клей” в Чили, съобщава БГНЕС.

Според специалистите масата на астрономическия обект е два пъти по-малка, отколкото на смятаната до този момент за най-малка свръхмасивна черна дупка. “Масата й е почти 100 пъти по-малка, отколкото на свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика – Млечния път – и 200 хиляди пъти по-малка, отколкото тази на най-големите черни дупки, намиращи се в другите галактики”, отбелязва космическата агенция на САЩ.

В същото време “джуджето” е с маса колкото 50 хиляди Слънца. То се намира в галактиката RGG 118 на около 340 милиона светлинни години от Земята. Астрономите са изчислили масата на този обект по движението на студения газ в галактическия център и силата на рентгеновото излъчване, идващо от сгорещения газ, поглъщан от черната дупка.

Като нарича малката свръхмасивна черна дупка справедливо “противоречив обект”, НАСА отбелязва, че откритието “може да даде ключа за разбирането на това как преди 13 милиарда години са се появили по-големите черни дупки, а също и галактиките”, съобщава ТАСС.

“Ние ще можем да продължим да я наблюдаваме, за да изясним как възникват и растат черните дупки с различни размери”, обяснява Вивиен Балсадор от Мичиганския университет, която ръководи това научно изследване. То е публикувано в последния брой на The Astrophysical Journal.

Открити са малки черни дупки с маса едва 3,8 пъти по-голяма от тази на Слънцето. Теоретично могат да съществуват и черни дупки с по-малка маса. /БГНЕС /На снимката: Компютърна графика на European Southern Observatory (ESO) представяща възможна черна дупка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете