7 години след нелепата смърт на студентка във Варна: Шестима с условни присъди за козирка-убиец

Шестима са виновни за нелепата смърт на 22-годишната Гергана Велинова от Несебър, загинала под руините на рухнала козирка в центъра на Варна преди 7 г. и 8 месеца. Това постанови Върховният касационен съд след проточил се повече от 5 г. процес и три протеста на обвинението, съобщиха от Варненската апелативна прокуратура.

На 2 януари 2008 г., след силна снежна буря, студентката от Икономическия университет Гергана бе смазана от стоманено-бетонната конструкция пред банков офис, разположен в стар блок на бул. "Осми Приморски полк". 2 дни приятели и роднини издирваха Гергана преди работници, разчистващи отломките, да открият тялото й под тоновете бетон, арматура и сняг.

Разследването установи, че масивната сграда не е била ремонтирана поне 30 г. Дълги години помещенията под козирката били магазин. После били преустроени в банкови офиси, като за целта бил изпълнен проект за промяна на предназначението им. Експертизи показаха, че голяма част от арматурата на козирката е била ръждясала, а товарът от рекламни пана и големият сняг буквално са я счупили като бисквита.

През 2010 г. окръжната прокуратура прати на съд 8 души, работили по проекта за преустройство на офисите под козирката. Само един от тях се призна за виновен.

Татяна Николчева, управител на столичната фирма "Валда 90", която правила облицовките на рухналото съоръжение, сключи споразумение с обвинението и получи условно наказание от 1 г. с 3-годишен изпитателен срок и 3 г. вето да упражнява строителна професия. Останалите подсъдими бяха признати за невинни от окръжния и апелативния съд. Прокурорски протест пред ВКС върна делото отново във Варна. В края на 2013 г. друг състав на апелативния съд призна за виновни проектантът Кирил Видолов, техническият контрольор Живко Николов и Паско Ташков, консултант в наетата за строителен надзорник на обекта фирма "Гарант консулт". Тримата получиха условни наказания от 2 г. с 4 г. изпитателен срок и бяха лишени от права да упражняват професиите си за 3 г.

Нов протест на прокуратурата заради останалите четирима оневинени доведе до трето разглеждане на процеса във Варна, наредено от ВКС. След него, в началото на тази година присъди получиха още двама от обвинените, че са причинили смъртта на Гергана заради немарливост. Апелативните магистрати дадоха по 1 г. с 3-годишен изпитателен срок и година забрана за работа по специалността на главния и техническия проектанти арх. Васка Рачева и арх. Владимир Рачев. Така в листата на невинните останаха само участъковият архитект на район "Одесос" Наска Люцканова и управителката на фирмата надзорник "Гарант консулт" Станка Калчева.

Преди дни решението на варненските магистрати бе оставено в сила от ВКС и е окончателно, уточниха от прокуратурата. Все още не е ясно дали зачернените родители на Гергана ще заведат граждански иск срещу виновните за смъртта на детето им. При старта на делото преди 5 г. близките настояваха за 320 000 лв. кръвнина, но оттеглиха претенцията си, за да не затлачват допълнително процеса, в който бяха разпитани над 50 свидетели и куп вещи лица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право