Фандъкова: На 17 септември отваря врати Музеят за история на София

На празника на София – 17 септември, отваря врати Музеят за история на София. Това каза пред журналисти Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, при проверка на подготовката на постоянната експозиция на Музея за история на София в сградата на бившата Централна минерална баня, съобщи "Фокус".

По думите на Фандъкова, изложбата в музея ще има 8 зали за 8-хилядолетната история на града.

„В залите ще бъдат изложени артефакти от епохата на неолита. Акцентът е избирането на София за столица на държавата през 1879 г. и началото на 20-ти век, когато е най-интензивното и най-бурното развитие на града“, посочи тя и добави, че всичко това ще може да бъде видяно от софиянци и гостите на София.

„За мен беше важно, че се обособиха и две зали за временни изложби. Това ще даде възможност музеят да продължи да живее“, обясни кметът на Столична община.

На въпрос какво означава този музей за софиянци, Фандъкова заяви, че той е абсолютно емблематичен, не само като сграда, но и че съхранява духа на София, на Средец, на Сердика и дори на неолита.

„Няма град, който да няма собствен музей. Това беше една задача, която беше изключително важна за града“, категорична е Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини