Присадиха "растящи ребра" на малката Сияна в "Пирогов"

Проф. Росен Дребов и д-р Атанас Кацаров от „Пирогов” извършиха втория етап на операцията на малката Сияна. Миналото лято двамата пироговски лекари на направиха уникалната за Югоизточна Европа операция на детето, което има Синдром на „Поланд”. Тогава в България за първия етап на интервенцията пристигна специално проф. Ралф Щукер. Тримата лекари поставиха специалната конструкция „растящи ребра”, която създава опора на гръдния кош и предотвратява изкривяването му и притискането на органите, които се намират в гръдната кухина, съобщиха от болницата.

За спасението на малката Сияна и на друго момиченце с подобен проблем - Мария, информира преди време в. "Труд".

Заради растежа на детето се налага периодично конструкцията да бъде коригирана. За Сияна моментът настъпи 1 година по-късно.

Шефовете на детската хирургия и детската травматология в „Пирогов” извършиха в началото на тази седмица втория етап на оперативната намеса с т.нар. система „растящи ребра” (система„VEPTR” ). Пироговските корифеи повдигна конструкцията с едно ниво, тъй като детето вече е порастнало и е необходимо да се извърши тази корекция. Операцията е успешна, а само няколко часа след нея момиченцето вече разхожда из болничния коридор и стаята си любимата си играчка кукла в бебешка количка, разказва щастливо усмихната майката на Сияна. Вчера детето навърши 2 годинки посрещна рождения си ден след успешната операция.

Припомням, че през 2014 г. родителите довеждат 6-месечното си бебе в „Пирогов”. В болницата лекарите констатират, че детето страда от ” Синдром на Поланд”. Рядко срещано заболяване, заради което детето е с 4 липсващи ребра в лявата половина на гръдния кош (при общо 12 ребра), има аплазия (липса на развитие) на млечната жлеза, на гръдната мускулатура и на ребрата.На 13 август 2014 г. заедно с проф. Щукер бебе извършена 5-та такава операция в света. Тогава Фондът за лечение на деца пое системата „ВЕПТЕР”, а проф. Щукер сподели опита си с медиците от "Пирогов" благодарение на фирмата производител на титаниевата стабилизация - "Ортосинтез" перацията беше наблюдавана на живо от лекари от „Пирогов”, други болници в София и страната, с изключително качество на картината.

За тази операция не се наложи да идва проф. Щукер, а консумативите (нови нитове и защитни пластини, както и инструментариумът, който е необходим за операцията) пое отново Фондът за лечение на деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве