Четвърта симфония на „Барса“

Около час и половина след полунощ в Тбилиси приключи велик мач за суперкупата на Европа. Завесата падна, а у зрителите остана тъга - на никого не му се искаше да свършва един от вечните бисери на европейските турнири. „Барселона” победи „Севиля” с 5:4 след продължения.

И брутално, и прекрасно! От двата съперника и от Меси. Трибуните просто онемяха. Не знаеха кого да аплодират. На терена имаше магьосници, които само доказаха - през ХХІ век Примера дивисион командва света! А „Севиля” демонстрира, че испанската гордост не е само „Барса” и „Реал”.

В 3-тата минута Енвер Банега „завъртя” фамозен фаул във вратата. Но ядоса Меси. Геният отвърна със същото, а за да не си помисли някой за случайност - повтори от още по-далече за 2:1. С третия гол на Рафиня до почивката изглеждаше ясно, че „Барса” печели. Четвъртият на Луис Суарес пък накара хората да си кажат: „Да, тези не са хора!” Но не бяха питали „севилските бръснари”.

За 24 минути „Севиля” направи уникален подвиг срещу каталунския колос. Хосе Антонио Рейес, Кевин Гамейро от дузпа и Йевхен Коноплянка изравниха! Срещу „Барса“ подобно нещо звучи еретично...

Продълженията се развиваха скучно до 115-ата минута. Но тя ще остане в историята на Каталуня. В часовете преди мача „Барса” призна, че чедото на школата, четирикратният клубен еврошампион Педро Родригес иска да си тръгне и да иде в „Манчестър Юнайтед”. Треньорът Луис Енрике му даде няколко минути игра с мечта да завърши кариерата си в синьо и червено с купа. И какво направи Педро? С инстинкта на убиец крилото изчака топката след нов фаул на Меси и отблизо заби за 5:4. Такава радост рядко се вижда и след гол във финал на световно първенство. Педро просто полудя. Това бе неговият ден, неговият мач, неговият трофей! Да, знае, че никога няма да е първи избор при Меси, Неймар и Суарес. Но за цяла Каталуния ще остане като един от великите.

„Севиля” не се предаде. Стигна до две чисти положения и можеше да направи 5:5. Но съдбата отново посочи „Барселона”. Само три мача остават на каталунците до повтаряне на феноменалната 2009 година, когато спечелиха шест трофея. Сега идат два мача за суперкупата на Испния срещу „Атлетик” (Билбао), а през декември - световно клубно първенство с голям съперник - „Ривер Плейт”.

В нощта на головете най-много се радваше Тбилиси. Петмилионният грузински народ не само си спечели домакинството. Организира го прекрасно.

След две години мачът ще е в Скопие. А ние? Ех, колко хубаво би било приказката за Меси, „Барса” и „Севиля” да бе с арена България. Ех, колко хубаво би било да имаме стадиони, от които да не се срамуваме. Ех, колко хубаво би било да не сме задният двор на европейския футбол. Ех...

Но днес не идва реч за нашите си неволи. Сега е време да свалим шапка и да се поклоним с безкрайно уважение към героите от Тбилиси. Там загубили нямаше. Имаше мъжки сълзи от радост и болка.

Педро стана супергерой

Каталунската преса приветства футболистите на “Барселона” като “супершампиони” след победата над “Севиля” за Суперкупата на Европа.

В. “Спорт” благодари на резервата Педро за решителния гол в продълженията и се покланя пред “способността му да вкарва във финали”, благодарение на която “Барса” започна новия сезон както завърши предишния - с трофей.

Мадридският в. “Марка” гърми: “Супергерой на име Педро”, но отдава чест и на победените. Изданието пише: “Във футбола често и лесно употребяваме думата “епично”, но в някои случаи не ни остава нищо друго освен да свалим шапка и да аплодираме героите за наистина историческия спектакъл, какъвто видяхме.”

Севилският в. “Естадио Депортиво” прославя второто полувреме на андалуския тим: “Рецитал на футбола, гордост, класа, смелост...”

Би Би Си отбелязва, че играта на “Барса” в защита “вдъхва оптимизъм у Рафаел Бенитес в първия му сезон начело на “Реал” (Мадрид)”. “За един час каталунците показаха страхотна форма и големи слабости в защита”, твърди германското сп. “Шпигел”.

Италианският в. “Гадзета дело спорт” се радва на “супершоуто за Суперкупата” и отдава победата на “Барса” на “магията на Меси и лебедовата песен на Педро в може би последния му мач за отбора”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят