Учени посочиха кои спомени заличаваме по време на сън

Мария Захарова свърза случая “Скрипал” и сирийския въпрос Западът се опитва да направи хората на глупаци, заяви говорителката на руското МВнР

Тереза Мей: Ще обмислим следващите стъпки по случая Скрипал заедно със съюзниците си

Арета Франклин отмени концерти по съвет на лекарите си

Силният вятър събори дърво в парка „Заимов”

Двама загинали след катастрофа с мигранти в северна Гърция

Мат Деймън няма да се мести в Австралия

Ивица Дачич: Сърбия не може да търгува с Косово и Метохия заради ЕС

АПИ: Снегопочистващите фирми са в готовност за зимно поддържане на пътищата

Силен вятър удари София

Мощен циклон в Австралия Отменени са редица международни полети

Шефът на „Компютърни престъпления” Явор Колев поиска регистър на педофилите

Еди Рама: Без албанците няма Македония

Ден за размисъл в Русия: Какви са шансовете на кандидатите за президент (в проценти)

Отнеха родителските права на Азис Фолкпевецът трябва да плаща месечна издръжка от 1000 лева

Анкета: В бизнеса няма иновации заради бюракрацията на ОП “Конкурентоспособност”

Тежестта на административните процедури при Оперативна програма “Конкурентоспособност” е една от причините за неосъществяването на иновации в българския бизнес. Причините са още несигурността в икономически план, липсата на финансиране и липсата на квалифицирани кадри.

Това сочат данните от анкетно допитване, проведено от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред членовете на организацията за ролята на иновациите в бизнеса и сътрудничеството с университетите, съобщи БГНЕС.

Чрез ОП “Конкурентоспособност”, се финансира иновативни проекти, но тежестта на административните процедури според участниците в допитването е причина за липсата на иновации. На въпрос какви са причините конкретната фирма да не използва иновации 33% от анкетираните фирми дават отговор: “Бюрокрацията при ОП “Конкурентоспособност” и неодобряване на иновационни проекти по формални причини.

Връзката между бизнеса и научните среди е нарушена и процесът се влошава с годините, сочат още данните от изследването. Намалява броят на фирмите, които разчитат на партньорство с научни институти и университети от България (при 37% през 2013 г., сега са 10% с български научни институти и 0.00% с университети), сочат още данните от изследването. Сътрудничеството с научни институти и ВУЗ намалява значително – то се свежда до наемане на стажанти и обучения – за 44.44% от анкетираните (при 67 % през 2012г.) и за консултантски услуги при внедряване – при 22.22% от анкетираните, посочват от БТПП.

Според изследването предприемачите през 2015 г. все повече разчитат на собствените си възможности – собствените разработки са при 64,7% от анкетираните, при 23% през 2013 г. Резултатите от проучването показват, че недостатъчната информираност на бизнеса за научните разработки, както и слабата активност на университетите са двете основни бариери пред сътрудничество бизнес-наука. Слабата активност на университетите/научните институти за оповестяване на разработките им се отбелязва при 70% от анкетираните.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.