Страх от бруцелоза: Монасите не яли от заразеното мляко

Монасите от Рилската света обител, където бяха регистрирани две болни от бруцелоза кози, не са яли от заразеното мляко и не се налага да им се вземат серумни проби срещу коварната болест, каза д-р Илияна Кръстева от регионалната инспекция по здравеопазване в Кюстендил. Ще бъде изследван само козарят, който се е грижел за животните в стадото.

Според ветеринари в помощното стопанство на братята се гледат към 40 животни, от тях 5-6 кози. Според агенцията за контрол на храните в Кюстендил манастирското стадо наброява 82 глави.

Всяка кола закъм Рилския манастир за Голяма Богородица, 15 август, ще бъде спирана и проверявана, за да не се допусне транспортиране на болно от бруцелоза животно, обяви вчера областният шеф на Кюстендил Виктор Янев /ГЕРБ/. Пътни експерти се опасяват, че това ще доведе до жестоки задръствания по единствения двулентов и с изобилстващи завои път към обителта и около нея. Паркингите при дупнишката и самоковската манастирски порти има капацитет 60 места плюс за 6 автобуса. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони