Служебният ректор на Стопанската академия с важна съдебна победа

Служеният ректор на Стопанската академия проф. Иван Върбанов постигна важна съдебна победа. Върховният административен съд окончателно реши, че заповедта на бившия ръководител на Алма матер в крайдунавския град проф. Величко Адамов, с която допуска предварително изпълнение на нареждането си за провеждане на ректорски избори, е незаконна.

Определението в немалка степен придава юридическа обоснованост на действията на образователния министър проф. Тодор Танев, който в началото на юни отмени избирането на проф. Теодора Димитрова за ректор и назначи за шест месеца на този пост проф. Върбанов.

Вече трети месец Свищовският университет е арена на ректорска война и на съдебни битки, които се водят както във Великотърновския административен съд, така и във ВЪрховния административен съд. Настоящото решение също е част от сложната сага около избирането на университетски шеф.

Със заповедта си от 17 април проф. Величко Адамов формира състав на Общо събрание, което да проведе избори. Актът му обаче е обжалван по съдебен ред, а инициативен комитет от четирима преподаватели атакува състава на избирателния орган. Тъй като вече е имало задвижена съдебна процедура, проф. Адамов е трябвало да поиска от съда да разреши предварителното изпълнение на тази заповед. Вместо това, на 20 май той издава нов акт, с който допуска това процедурно действие. Върховният административен съд отменя втората заповед. На практика, заседание изобщо не е трябвало да има, категорични са от Темида.

Дали изборите са законни, настоящият състав на съда не казва - казусите със състава на общото събрание и проведения вот са предмет на друго дело. То продължава през есента във Великотърновския административен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони