Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Служебният ректор на Стопанската академия с важна съдебна победа

Служеният ректор на Стопанската академия проф. Иван Върбанов постигна важна съдебна победа. Върховният административен съд окончателно реши, че заповедта на бившия ръководител на Алма матер в крайдунавския град проф. Величко Адамов, с която допуска предварително изпълнение на нареждането си за провеждане на ректорски избори, е незаконна.

Определението в немалка степен придава юридическа обоснованост на действията на образователния министър проф. Тодор Танев, който в началото на юни отмени избирането на проф. Теодора Димитрова за ректор и назначи за шест месеца на този пост проф. Върбанов.

Вече трети месец Свищовският университет е арена на ректорска война и на съдебни битки, които се водят както във Великотърновския административен съд, така и във ВЪрховния административен съд. Настоящото решение също е част от сложната сага около избирането на университетски шеф.

Със заповедта си от 17 април проф. Величко Адамов формира състав на Общо събрание, което да проведе избори. Актът му обаче е обжалван по съдебен ред, а инициативен комитет от четирима преподаватели атакува състава на избирателния орган. Тъй като вече е имало задвижена съдебна процедура, проф. Адамов е трябвало да поиска от съда да разреши предварителното изпълнение на тази заповед. Вместо това, на 20 май той издава нов акт, с който допуска това процедурно действие. Върховният административен съд отменя втората заповед. На практика, заседание изобщо не е трябвало да има, категорични са от Темида.

Дали изборите са законни, настоящият състав на съда не казва – казусите със състава на общото събрание и проведения вот са предмет на друго дело. То продължава през есента във Великотърновския административен съд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.