Престъпност под нулата

Представяте ли си? Според статистиката 150 пияни шофьори и 134 други без книжки са спрени от полицията по пътищата на родината само за два дни. Като се има предвид, че тройно повече такива сигурно са продължили да се движат, излиза, че някъде пред вас, зад вас, до вас или до близките ви непременно е минала или минава в момента кола убиец. Ужас!

Утешителното е, че това едва ли е истина. Някой беше казал някога, че има три вида лъжи - обикновени, глупави и статистика. Тия дни разбрахме, че статистиката на КАТ от своя страна също се дели на видове - смешна, сбъркана и непреднамерено лъжлива. Публикуваните в интернет данни за направените проверки и написаните актове и фишове за нарушения на закона за движението през изминалата седмица са „смешни“ според бившия дългогодишен шеф на пътната полиция Алекси Стратиев. Те са „сбъркани, но непреднамерено“ според действащи негови колеги.

Тези данни сочат, че в София са констатирани 1136 нарушения, а са издадени 1193 наказателни документа. Правилно разбрахте - глобите са повече от провиненията. В Търговище са регистрирани 665 шофьорски грешки, а са описани в 248 фиша и 55 акта, т.е. по 7-8 във всеки. Хайде де! В Благоевградско камерите от 63 точки за контрол на скоростта са снимали 515 автомобила, а в Кюстендилско от 74 точки - нула. Какво е това? Необяснимо? Щураво? Наречете го както си искате. Ние само ще отбележим, без да коментираме, че катаджиите са пуснали и ще пускат ежеседмично във фейсбук въпросните отчети на контролната дейност по заповед на министър Румяна Бъчварова. Като социолог тя разчита на тях - те да бъдат задълбочено разгледани и анализирани, а изводите да послужат на ръководeния от нея екип за предприемане на стратегически промени за защита на населението и в интерес на националната сигурност.

Горката министърка! В своята добронамерена наивност неотдавна в парламента тя заяви: „Имам един изключително подробен и по мое мнение много добър анализ в МВР, който беше изготвен така, че да имаме пълна картина на престъпността, за да можем много точно да насочим силите си и да направим необходимата реорганизация.“

„Наивност“ ли казахме? Да извинява г-жа Бъчварова, но какво друго да кажем, след като харесваният от нея анализ показва намаление на криминалната престъпност с цели 10,78%! В него се твърди, че от началото на тази година в сравнение с миналата грабежите бележат драстичен спад - с 27,27%!, а и всички видове кражби - джебчийски, взломни, домови, от магазини, на вещи и части от коли, на селскостопанска продукция, домашни животни и птици са станали значително по-малко. За сметка на това с 5% се е увеличила разкриваемостта - установени са 12 649 спрямо миналогодишните 12 438 извършители на престъпления против собствеността и личността.

Някой ще каже: може пък да е вярно. Ще каже, ако не знае за ромските набези в Орландовци, Гърмен и други села, за десантите на апаши по плажове и хотели в Бургас, Варна, Китен и Слънчев бряг, за разбойниците, плъзнали като скакалци по дребната реколта, за тракторите, прибрали житото от чуждите ниви във Врачанско и Добричко...А и ако не е чул от застрахователните компании, че от 2 години насам има бум на автокражбите.

Но да приемем и ние, от уважение към г-жа Бъчварова, на юнашко доверие цифрите от анализа на нейния главен секретар. Така приехме навремето и цифрите, изнесени от предишния главен секретар на МВР: с 18% по-малко регистрирани престъпления през първото полугодие на 2014 г. спрямо същия период на 2013 г.

Приехме ги, какво да се прави.

Тъй или инак, всяко следващо правителство надгражда над цифрите на предишното, за да покаже, че работи по-успешно и устремно.

За 1999 г. МВР отчете нечувано снижаване на престъпността - с 68% спрямо 1997 г., а през 2004 г. - с 45% спрямо 2000 г. Така от 2005 г. престъпността математически вече не съществуваше, но продължаваше да пада всяка година с 10-15% под нулата. И колкото повече тя се смаляваше, толкова повече се уголемяваше разкриваемостта, за да постигне през 2000 г. световен рекорд - 69 на сто!

Дори легендарният кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиано с неговата „нулева толерантност“ не съумя да свали обирите и убийствата в мегаполиса с повече от 40% и не успя да надхвърли 49% разкриваемост на злосторниците.

На негов сънародник се приписва мъдрата мисъл, че статистиката е като банския костюм - показва много, а скрива главното. В Америка може и да е така. У нас статистиката почти нищо не показва. Освен амбицията на средните полицейски началници. От по-горното ръководство ги стимулират да манипулират числата, тъй като се позовават на тях, когато ги повишават, понижават, награждават, наказват и уволняват. Резултатът е, че има голяма разлика между реалния брой на произшествията, престъпленията и заловените извършители и този, който е отразен в бюлетините. Тази разлика се постига по два начина - с едно движение на химикалката от страна на началството или с някои шашми от страна на състава.

Дежурните избягват да регистрират всички жалби. Доверяват по приятелски на жалбоподателите, че прокуратурата ще прекрати преписките им по малозначителност или пък ще ги разкарва по съдилищата за нищо. Друг път ги пращат в съседното РПУ, или да водят очевидци, или да носят документи, докато им писне. Освен това не всички заявления за обири, измами и насилия се завеждат писмено - не и трудните за разкриване. Квалификации от Наказателния кодекс се променят в по-безобидни:например кражбата на портмоне се вписва като „изгубени документи“, палежът на кола - като „унищожаване и повреждане на имущество“. Регистрирани вече нарушения се заличават след прокурорската санкция „липса на данни“.

Що се отнася до истинската разкриваемост, тя би трябвало да се изчислява по досъдебни производство срещу „неизвестен извършител“, който е станал известен и е заловен. Но тя се „надува“ от дела за неплатени издръжки и катастрофи, в които поначало са ясни бащите и шофьорите.

Отделен въпрос е, че според Центъра за изследване на демокрацията средногодишно 56% от кражбите от чанти, къщи и дворове не се заявяват пред властите. Жертвите преглъщат загубите, защото са убедени, че полицията няма да им бъде полезна или просто предпочитат да нямат вземане-даване с нея. Бланките, които министър Бъчварова поръча от Гърмен за улеснение на гражданите, едва ли ще променят това положение. Ако гражданите масово не възприемат поверената й институция като такава, която им помага и служи, то едва ли е защото са невежи или мързеливи.

Един съвет към министър Бъчварова, ако позволи: Да проверява полицейската статистика преди да я анализира. Още навремето си, бидейки влиятелен политик, нейният колега Чърчил е казал: „Не вярвам на статистика, която не съм подправил.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи