Показват уникален оловен кръст реликварий от Мисионис

Оловен кръст реликварий (в каквито са съхранявани мощи на светци б.а.), открит в древния град Мисионис край Търговище, е реставриран и ще бъде показан от местния музей. Находката е уникална, оловни икони до сега са излизали, но оловен кръст реликварий не съм чувал, каза проф. Николай Овчаров пред журналисти в Шумен.

Материалът е известен със силата си да пази от уроки, да отблъсква болести и злини. Възможно е майсторът на нагръдния кръст, който го е изработвал през XIV век, да е вложил точно такъв смисъл. Не случайно Мисионис е известен като тайнствения град.

Находката обаче е недовършена, открита е на централна улица в града и е възможно именно турската обсада и превземане на крепостта да са я оставили в този вид. Въпреки това след реставрацията личат детайлните изображения на Христос чак до гвоздеите, с които е прикован. Впечатляващи са и трите точни изображения на разпространителтие на християнството Петър и Павел и Андрей, казва археологът Ангел Конаклиев от Търговище.

Тази година екипът е попаднал също на оловна икона с изображение на Богородица, но от X-XI вeк. От месец разкопките вървят изцяло с местни средства - 30 000 лв. е отпуснала община Търговище, а 20 000 лв. са от родолюбиви спонсори. След сондажи са хванати основите на поредна представителна сград от късната античност. Мисионис е бил много развит град през ранновизантийския период и късното средновековие. Простирал се е на 700 дка, а до сега археолозите са проучили едва 6.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура