Срути се стена на свещения кладенец в Плиска

Свлече се южната стена на кладенеца в Плиска, обявен за “свещен”. Причината е, че под напора на бликащата вода се рушат старите хоросанови спойки на тухлите, предава bTV.
Археолозите са стигнали до 7,5 метра дълбочина, а свличанията съпътстват работата им още от първите дни. „Вече имахме няколко такива срива на части от зидарията, на облицовката, но вече и цялата южна стена може да се каже, че е рухнала”, съобщи археологът доц. Павел Георгиев.

Кладенецът постоянно се пълни с вода, което прави неустойчива старата зидария. Каменните елементи, които опасват вътрешността му, падат и създават проблеми. „Поради тази причина стъпихме на варианта – на кладенеца на най-горно ниво изградихме един опорен стоманобетонен пръстен, на който в последствие окачваме последващите стоманобетонни пръстени”, обясни инж. Марин Маринов, от фирмата за проектиране и строителство в Шумен.

Изградени са вече три пръстена, които правят конструкцията по-стабилна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.