Жираф се разходи из зоопарк в Индиана

Осъдиха на затвор журналисти от в. “Джумхюриет” заради връзки с терористични организации

Премиерът на Полша: Бившите комунистически държави от ЕС все още се нуждаят от подкрепата на еврофондовете

Спецъдът решава за ареста на кметицата на „Младост“ Днес решават кой да поеме общината

Играчите на “Арсенал”: Изпращаме Венгер с трофея от Лига Европа (ИНФОГРАФИКА)

На 26 април 2018 да почерпят

Дербито се превърна в Биг Брадър

34 футболни фена са задържани около мача “Левски” – ЦСКА

Москва: Сирия е свалила 46 крилати ракети на САЩ и съюзниците им

Земетресение в района на Вранча

Зоран Заев: Признаваме българския дял от Македония

Рускиня стана хит в сайтовете за запознанства

Бургаските депутати се обединиха за запазване на Югоизточния регион

Рапърът Венци Венц отчаяно иска бебе Популярният изпълнител прави кастинг за ново гадже

Президентът Румен Радев: Политици воюват срещу държавата Ако трябва да контролира министрите, както им заръчал премиерът, Борисов трябвало да промени Конституцията

БНБ плаща 1,7 млн. лв. за стрес тестовете на банките

Близо 1,7 млн. лв. ще плати БНБ на консултанта, който ще направи оценка на качеството на активите и стрес тестове на банките в България. Такава е прогнозната стойност на обществената поръчка, обявена от БНБ за избор на изпълнител за процедурата. Отделно търговските банки също ще трябва да си търсят и да сключат договори с външни консултанти, които да им помагат в този процес, като разходите ще са за сметка на трезорите.

Поръчката на централната банка е отворена както за чуждестранни, така и за български компании. Те трябва задължително да имат международен опит и да са извършили поне две такива оценки на банкови активи в Европа през последните 3 години. Освен това трябва да докажат, че разполагат с финансов ресурс от поне 600 хил. лв.

От кандидатите се иска да внесат гаранция за участие от 17 хил. лв. Предложенията им ще включват ценова и техническа част, като техническата ще има по-голяма тежест при определянето на победителя. Тя ще формира максимум 70 точки от общо 100, докато за ценовата ще се дават до 30 точки. Техническото предложение трябва да съдържа концепция за това как да се извърши прегледът на активите на банките и стрес тестовете, да има времеви план за изпълнението им, да бъдат предложени механизми за контрол на процедурите и др. Крайният срок за кандидатстване е 23 септември, а офертите ще бъдат отворени на следващия ден.

От документите става ясно още, че цялата процедура ще премине през шест етапа. Те включват подготовка, определяне на методология, извършване на самия преглед на активите на банките и провеждане на стрес тестовете. След това ще има анализ на резултатите и мерки, в случай че се установи недостиг в капитала на дадена банка. Избраният консултант трябва да разработи и комуникационна стратегия, чрез която да бъдат оповестени резултатите.

Окончателните резултати от стрес тестовете трябва да бъдат обявени до 30 август 2016 г. От Брюксел вече поискаха това да стане до края на тази година, но според новия управител на БНБ Димитър Радев има възможности да не се бърза прекалено с процедурата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.