Сериозна дискусия във „Фермата“ – трябва ли да се дават рушвети?

Ален Делон: Aко не бях актьор, вероятно щях да работя като жиголо

Министър Банов връчва „Златен век” на световноизвестния хореограф Димитрис Папайоану

Македонски статистици на обучение в НСИ

Астронавт засне супертайфуна „Трами” (СНИМКИ)

Ципрас и Ердоган разговаряли половин час в Ню Йорк

Последната българска подводница може да стане музей

Еманюел Макрон призова за диалог с Иран

САЩ наложиха санкции срещи съпругата на Николас Мадуро

София защити 41 проекта по еврофондове (обзор) Метрото ще намали задръстванията с 30%

Български и американски военни проведоха съвместно учение на полигона Ново село

Черен списък на медии в Австрия МВР вини издания в едностранчиво и негативно отразяване

Ердоган в ООН: Турция не може да мълчи, когато санкциите се използват като оръжие

Бойко Борисов: България ще ускори максимално подготовката си за членство в ОИСР

Премиерът Борисов: Заръчах на Влади Горанов да обсъди с Каракачанов идеята му за прагове на някои цени (ВИДЕО) Не ми е целта да се снимам с Тръмп, заяви министър-председателят

БНБ плаща 1,7 млн. лв. за стрес тестовете на банките

Близо 1,7 млн. лв. ще плати БНБ на консултанта, който ще направи оценка на качеството на активите и стрес тестове на банките в България. Такава е прогнозната стойност на обществената поръчка, обявена от БНБ за избор на изпълнител за процедурата. Отделно търговските банки също ще трябва да си търсят и да сключат договори с външни консултанти, които да им помагат в този процес, като разходите ще са за сметка на трезорите.

Поръчката на централната банка е отворена както за чуждестранни, така и за български компании. Те трябва задължително да имат международен опит и да са извършили поне две такива оценки на банкови активи в Европа през последните 3 години. Освен това трябва да докажат, че разполагат с финансов ресурс от поне 600 хил. лв.

От кандидатите се иска да внесат гаранция за участие от 17 хил. лв. Предложенията им ще включват ценова и техническа част, като техническата ще има по-голяма тежест при определянето на победителя. Тя ще формира максимум 70 точки от общо 100, докато за ценовата ще се дават до 30 точки. Техническото предложение трябва да съдържа концепция за това как да се извърши прегледът на активите на банките и стрес тестовете, да има времеви план за изпълнението им, да бъдат предложени механизми за контрол на процедурите и др. Крайният срок за кандидатстване е 23 септември, а офертите ще бъдат отворени на следващия ден.

От документите става ясно още, че цялата процедура ще премине през шест етапа. Те включват подготовка, определяне на методология, извършване на самия преглед на активите на банките и провеждане на стрес тестовете. След това ще има анализ на резултатите и мерки, в случай че се установи недостиг в капитала на дадена банка. Избраният консултант трябва да разработи и комуникационна стратегия, чрез която да бъдат оповестени резултатите.

Окончателните резултати от стрес тестовете трябва да бъдат обявени до 30 август 2016 г. От Брюксел вече поискаха това да стане до края на тази година, но според новия управител на БНБ Димитър Радев има възможности да не се бърза прекалено с процедурата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.