Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

БНБ плаща 1,7 млн. лв. за стрес тестовете на банките

Близо 1,7 млн. лв. ще плати БНБ на консултанта, който ще направи оценка на качеството на активите и стрес тестове на банките в България. Такава е прогнозната стойност на обществената поръчка, обявена от БНБ за избор на изпълнител за процедурата. Отделно търговските банки също ще трябва да си търсят и да сключат договори с външни консултанти, които да им помагат в този процес, като разходите ще са за сметка на трезорите.

Поръчката на централната банка е отворена както за чуждестранни, така и за български компании. Те трябва задължително да имат международен опит и да са извършили поне две такива оценки на банкови активи в Европа през последните 3 години. Освен това трябва да докажат, че разполагат с финансов ресурс от поне 600 хил. лв.

От кандидатите се иска да внесат гаранция за участие от 17 хил. лв. Предложенията им ще включват ценова и техническа част, като техническата ще има по-голяма тежест при определянето на победителя. Тя ще формира максимум 70 точки от общо 100, докато за ценовата ще се дават до 30 точки. Техническото предложение трябва да съдържа концепция за това как да се извърши прегледът на активите на банките и стрес тестовете, да има времеви план за изпълнението им, да бъдат предложени механизми за контрол на процедурите и др. Крайният срок за кандидатстване е 23 септември, а офертите ще бъдат отворени на следващия ден.

От документите става ясно още, че цялата процедура ще премине през шест етапа. Те включват подготовка, определяне на методология, извършване на самия преглед на активите на банките и провеждане на стрес тестовете. След това ще има анализ на резултатите и мерки, в случай че се установи недостиг в капитала на дадена банка. Избраният консултант трябва да разработи и комуникационна стратегия, чрез която да бъдат оповестени резултатите.

Окончателните резултати от стрес тестовете трябва да бъдат обявени до 30 август 2016 г. От Брюксел вече поискаха това да стане до края на тази година, но според новия управител на БНБ Димитър Радев има възможности да не се бърза прекалено с процедурата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете