Русия и НАТО тренирали за война помежду си

Русия и НАТО провеждат мащабни военни учения, чрез които се подготвят за война помежду си. Това твърдят в доклад анализатори от “Юръпиън лидършип нетуърк”, сред които десетина бивши генерали, военни и отбранителни министри от различни страни. Те смятат, че доскорошната война на думи между Русия и Запада след началото на конфликта в Украйна се превръща във военно планиране.

“Не твърдим, че маневрите ще доведат непременно до война, но със сигурност влияят за поддържане на напрежението в Европа”, се казва в доклада със заглавие “Подготовка за най-лошото: Правят ли военните учения на Русия и НАТО войната в Европа по-вероятна?”. В него се посочва, че и Русия, и НАТО твърдят, че тренират за борба с хипотетичен противник, но реално показват готовност за истинска война помежду си. Дават се за пример мартенските учения на Москва с 80 000 военни, 12 000 сухопътни машини и 220 въздухоплавателни средства до границите на Балтийските страни и в Заполярието. Както и на НАТО през юни, който показа мускули в Източна Европа с 15 000 военни.

От авторитетната неправителствена организация “Юръпиън лидършип нетуърк” препоръчват Русия и НАТО да подобрят диалога в планирането на ученията и да анализират плюсовете и минусите им. “Ако едната от двете страни поиска да намали напрежението и да покаже сдържаност, това ще е добро начало”, смятат експертите.

“Военните учения на НАТО не целят увеличение на опасността от война”, заявиха вчера от алианса по повод доклада.

В същото време военни журналисти отбелязаха, че в руските учения на морската авиация в Калининградска област на самолети Ан-26 е имало бомби с надписи “Към Берлин” и “За Сталин”. Германският в “Билд” пише, че такива надписи са се използвали през Втората световна война.

В същото време ЕС алармира, че продължава неспазването на минските споразумения и продължава размяната на огън в Източна Украйна между армията на Киев и проруските опълченци. Отбелязва се също, че са зачестили нападенията срещу хора от мисията на ОССЕ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия