Акционери си поделиха списание “Икономист” за €663 млн.

Британската издателска къща “Пиърсън” обяви вчера, че се разделя с дела си от 50% от сп. “Икономист” срещу 469 млн. паунда (€663 млн.) в брой и така излиза окончателно от медийния пазар, за да се съсредоточи върху образователния. Преди три седмици “Пиърсън” продаде и в. “Файненшъл таймс” - за 844 млн. паунда (€1,2 млн.) на японската компания “Никей”.

Новият най-голям акционер в “Икономист” е компанията “Ексор” на италианската богаташка фамилия Аниели. С 287 млн. паунда тя увеличи дела си от 4,7% на 43,4%. Останалите досегашни акционери влагат общо 182 млн. паунда. Втори по големина акционер е фамилията Ротшилд - 26%.

За финансирането на сделката се предвижда продажба на редакционния комплекс на “Икономист” в Лондон за 150 млн. паунда. Редакционната независимост на списанието, което има 1,6 млн. хартиен тираж и интернет абонаменти, се гарантира с правилото, че никой не може да притежава повече от половината от акциите и че при вземане на решения акционерите ще имат максимум по 20% тежест на гласовете си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят